Juba kümmekond ja rohkem aastaid tagasi tabas suurt osa inimesi avatud ruumiplaneeringu hullus. Paljud hakkasid köögiseinu langetama ja muutsid mitu pisikest tuba üheks suureks pinnaks. Sageli juhtus aga nii, et asi ei kukkunud kõige paremini välja, sest ruumiasetus polnud läbimõeldud.

Seetõttu on mõistlik enne lammutamist mõelda sellele, mida tahad saavutada. Mõtle, milline otstarve sellel ühel suurel ruumil olema peaks ja kuidas paigutaksid asjad. Vahel vaadatakse internetist inspireerivaid fotosid, tehakse asi ära ja hiljem selgub, et lõpptulemus pole sugugi nii praktiline.

Kujuta ette nähtamatuid seinu

Kui planeerid avatud ruumi, siis on mõistlik kujutada ette, kus asuksid hüpoteetilised seinad. See võib tunduda pisut veider, aga seinte ettekujutamine oma peas aitab jagada ruumi osadeks ja mõelda läbi, kuidas iga osa võimalikult otstarbekalt kasutada. Näiteks, kuhu asetad mööbli, kus võiksid olla kapid, millist valgustust vajad.

Kaalu ka pooleldi avatud ruumi võimalust

See tähendab, et ruum on jagatud osadeks seintega, kuid puuduvad uksed ja üldiselt säilib avarus. Pooleldi avatud ruumijaotus annab võimaluse tekitada mitu ala: kirjutuslauaga ala, puhkeala, lugemisnurk jne.

Pooleldi avatud ruumiplaneeringu puhul on erinevad osad omavahel ühendatud, ent samas on need parajalt eraldatud. Teisisõnu, kui üks pereliige soovib vaikselt lugeda ja teine tahab teha köögis süüa, siis on nad küll samas ruumis, kuid siiski piisavalt eraldi.

Nutikas on kasutada võimalusi erinevate ruumiosade avamiseks ja sulgemiseks. Näiteks võib elutoa ja söögitoa vahel olla lai kahe poolega lükanduks. Nii saab soovi korral kaks tuba omavahel ühendada, aga vajadusel saab lükandukse sulgeda ja ruumid teineteisest eraldada. Lükanduste asemel sobivad ka suured paarisuksed. Veelgi trendikamaks lahenduseks on mustas metallraamis klaassein, millega võid elutoast eraldada nii kodukontori kui ka magamistoa.

Eralda ruumiosad

Üks tüüpiline moodus ruumi osadeks jaotamiseks on köögisaareke, mida saab ühtlasi kasutada ka hommiksöögilauana, kui sinna lisada baaripukid. Köögisaarekese jaoks on vaja aga suurt ruumi, sest muidu näeb kogu lugu kentsakas välja.

Teine võimalus on jaotada ruum osadeks poolikute seintega. Poolikute seinte asemel võib kasutada ka raamaturiiuleid, sest neid saab alati liigutada.

Kui ruum on aga kõrge, siis on üks võimalus luua eraldi ruumiosa ka poolkorruse ehitamisega. Sinna saab ehitada näiteks lugemis- ja töötamisnurga või hoopis hubase magamisaseme.

Lisaks saab ruumi jagada osadeks ka kappidega. Näiteks elutoa ja esiku vahele saab ehitada meetrilaiuse kapi. Teine väga populaarne moodus on elu- ja söögituba poolitada kaminaga. Kaminal võiks olla mõlemal pool uks, sest nii on mõlemad ruumiosad hubased.

Ruumi visuaalne jaotamine

Visuaalne ruumijaotus tähendab, et tegemist on ühe ruumiga, kuid erinevates osades on kasutatud teistsuguseid seinavärve või põrandamaterjale.

Näiteks köögiosa põrand on plaaditud ja seinavärv on helehall. Elutoa osas katab põrandaid aga parkett ja seinavärvina on kasutatud valget. Värvide abil on ruumiosi teineteisest lihtne eraldada ja samas on see küllaltki nutikas meetod.Kui soovid, et kogu ruumi kataks aga üks põrandakate, siis võid ruumi jaotamiseks kasutada vaipu.

Palju mõjutab ka ruumi kuju. Hästi töötab näiteks L-tähe kujuline ruumijaotus. Nii saab omavahel ühendada puhke- ja söögiala, kuid samas jäävad potid-pannid nurga taha.

Ruumi tasapindadeks jaotamine

Kui soovid muuta ühe suure ruumi erinevateks osadeks, siis võid julgelt mängida tasapindadega. Jaga köögi- ja puhkeala omavahel kaheks tasapinnaks näiteks paari-kolme astmega. Elutuba võib asetseda pisut madalamal ja köögiala pisut kõrgemal. Kui lagi on kõrge, võid ehitada ühte seina ka poolkorruse ja luua sinna lugemis- ja töötamisala.

Poolkorruste kasutamine on eriti mõttekas, kui ruumi põrandapind pole suur, kuid lagi on kõrge. Oletame, et tegemist on 20-ruutmeetrise ruumiga, mille laekõrguseks on 3,5—4 meetrit. Sellisel puhul on ideaalne ehitada poolkorrus, kuhu luua kas või magamisala.

Valgustus on oluline

Valgustuse puhul on samuti oluline mõelda, millisteks osadeks on ruum jagatud. Sellest ei piisa, et lased lakke kinnitada paar valgustit. Erinevates ruumiosades on tarvis erinevat valgustust. Hea oleks, kui valgusteid oleks mitmeid, sest nii saab ruumi valgustugevust vastavalt soovile reguleerida.

Mõistlik on kasutada ka erinevat tüüpi valgusteid. Näiteks LED-valgustid on erksamad ja neid on mõistlik kasutada köögi tööpindade juures või töönurgas, kui soovid koha korralikult valgustada. Hubase meeleolu loomiseks on asjalik kasutada aga põranda- ja seinalampe. LED-lampe võid kasutada ka elutoas, kui paigaldad tavalise lüliti asemel valgusregulaatori, nii saad valgustugevust timmida.

Müra ja lõhnad

Kui võimalik, siis võiks köögis olla aken, mida saad võimalusel avada. Nimelt tekib avatud ruumides aeg-ajalt müra- ja lõhnaprobleem. Sest kui keegi teeb süüa, levivad toidulõhnad üle ruumi.

Seetõttu võiks ruumiplaneering olla selline, et lugemisnurk on sellises kohas, kus on vaiksem, ja köök asetseb väga hea ventilatsiooni või aknaga kohas.

Allikas: homebuilding.co.uk