1. Muuda ajutine töökorraldus igapäevaseks läbimõeldud tegevuseks

Arvan, et esimese asjana tulekski unustada mõtteviis, et selline töökorraldus on ajutine ning enda jaoks välja mõelda, kuidas kõik toimima panna nii, et see jätkusuutlikult toimiks ja kõigile mugav oleks. Eriolukorras kiiruga paika pandud rutiinid saabki nüüd suvisel ajal enda jaoks läbi analüüsida — mis töötas hästi ja mida ka tavaolukorras kasutada saaks? Kõik pered on muidugi erinevad. Väikeste lastega peredes on ühed küsimused, teismeealiste lastega teised jne.

2. Tee oma päevakava paindlikumaks

Kui tööiseloom vähegi võimaldab, tasub läbi mõelda, kuidas oma päeva paindlikumalt korraldada, nii et saaks tehtud töö ja ka perega veedetud aeg selle tõttu ei kannataks. Suvine aeg ja ilusaid päikselisi ilmu pakkuvad suvekuud lausa kutsuvad õue. Kui on soov päeval lastega mänguväljakule või liivakasti mängima minna, siis tee näiteks pikem lõuna. Vajadusel alusta tööpäeva veidi varem, kui pere alles magab või lõpeta tööasjad õhtupoolikul. Arvesta seejuures muidugi esmajoones ka tiimisiseste kokkulepete ja paika pandud töökorraldusega ning teavita teisi liikmeid ja oma juhti, kui plaanid töötada teises ajarütmis. Nii väldid arusaamatusi ja seda, et keegi ei jääks asjatult vastust ootama ning tiim saaks oma tööd jätkata.

Kasuta tarku tööviise! Kui tööandja võimaldab ka kontoriruumide kasutamist ning tunned, et kodukontoris ei suuda pere tegemiste kõrvalt mingitele ülesannetele keskenduda, planeeri näiteks nendeks töödeks aega kontorisse minekuks. Selline tööülesannete tark planeerimine annab võimaluse oma töid efektiivsemalt ja ajapaindlikumalt teha. Uuri kindlasti tööandjalt, milliseid on reeglid ja kuidas turvaliselt kontoris töö tegemine läbi on mõeldud. Näiteks oleme Elisas teinud reegli, et meeskonnast võib korraga koos kontoris töötada 30% tiimi liikmetest.

3. Eesmärgista oma tegevused

Sellist paindlikku töökorraldust on lihtsam planeerida siis, kui on kindel eesmärk, mille poole püüdled. Seega sea endale konkreetsed eesmärgid. Enda tiimi näitel on meil töötajate tegevused eesmärgistatud, mistõttu on nii töötajatel kui ka minul tegevusi lihtsam planeerida. Kui on siht silme ees, siis on ka kõigil lihtsam oma töid ise kavandada ning minul juhina vajadusel oma inimesi paremini toetada ja aidata. Tegelikult on see universaalne soovitus kõigile, kes soovivad oma tööd distantsilt teha, olenemata sellest, kas peres kasvavad lapsed või mitte.

4. Lepi pereliikmetega kokku ühised mängureeglid

Kõigi jaoks on lihtsam, kui on paigas kokkulepped, mida järgitakse, alustades sellest, et koosoleku ajal ei segata töötegijat ja tegeletakse vaiksemate tegevustega. Hea nipp on ka paika panna kindlad märguanded, mida näiteks töötegija saab näidata, kui pole sobiv hetk rääkimiseks ja ta soovib süvenemiseks vaiksemat keskkonda. Olgu selleks näiteks kokkulepitud käemärk või silt laual. Igaüks valib oma. Kokku võiks leppida ka ühiste pauside aja, mil vanemad saavad lastega koos aega veeta. Kodukontoris võivad töösse sukeldudes pausid ununeda, seega on hea vahepeal arvutiekraanist silmi puhates lastega midagi koos ette võtta.

Kui lapsele tulevad külla sõbrad, on hea mõte ka neile kohe alguses kokkuleppeid tutvustada. Sama kehtib ka enda laste külla saatmisel — uuri, kuidas lapse sõbra perekonnas tööd tehakse ning kas nende päevakavaga sobib, et sõpruskond kodu (mis on samaaegselt ka kontor) oma mängudega vallutab.

5. Leia lapsele vaba aja sisustamiseks tegevusi

Mõtle ka läbi, milliseid tegevusi lastele pakkuda ja kuidas nende aega sisustada koolivaheajal või lasteaia suvepuhkuse ajal. Milliseid tegevusi pakkuda siis, kui lapsed on maalt vanavanemate juurest tagasi tulnud või suvised laagrid-malevad on läbitud? See oleneb jällegi palju ka laste vanusest, kuid mõtle ja paku alternatiive juba varem välja. Näiteks võib varuda erinevaid töövihikuid ja värviraamatuid, mis aitavad aega sisustada. Abiks on ka see, kui hommikul väikesed suupisted lapsele valmis panna, nii on hea ja mugav vahepeal midagi põske pista.

Miks mitte kolida kontor suvekoju, kui tehnilised lahendused ja tööiseloom seda võimaldavad. Seal on lastel rohkelt ruumi ja vabadust värskes õhus viibida.

Kokkuvõttes võin veel kord isikliku kogemuse põhjal öelda, et kaugtöö võimalus aitab pere- ja tööelu hästi siduda, kui see enda jaoks nutikalt tööle panna. Mina naudin seda, et tänu paindlikule tööajale olen oma perega palju lähedamaks saanud ning mul on võimalus nendega rohkem koos olla. Kogu pere naudib seda. Ka panen oluliselt rohkem tähele, milline on väljas ilm ja oskan sellest rõõmu tunda. Kontoriseinte vahel võivad päevad tunduda kõik sarnased, kuid paindlikult oma aega planeerides hakkad rohkem värve märkama!

Heli Missik, Elisa kirja- ja sisestustiimi juht

Jaga
Kommentaarid