Juba kaks nädalat toimuvad USA-s protestid seoses mustade ja valgete ebavõrdse kohtlemisega ühiskonnas, mis said alguse George Floydi hukkumisest politsei käe läbi Minneapolises. Sel nädalavahetusel olid meeleavalduses rahulikumad, kuid veelgi massilisemad kui enne. Sellele lisaks möllab USA-s endiselt COVID-19 viiruse epideemia, mis omakorda on tekitanud majanduse jahenemise ja seda kõike enne sügisesi presidendivalimisi. Delfi „Erisaate“ stuudios on USA ekspert Lauri Almann, kes seletab, kuidas ja kas kõik toimuv mõjutab Donald Trumpi väljavaateid saada tagasi valituks või annab hoopis nädalavahetusel endale demokraatide presidendikandidaadi koha kindlustanud Joe Bidenile edu võimaluse? Saatejuht on Raimo Poom.

1x
00:00


Praeguste meelavalduste juures on küsimus, kas need tegelikult üldse võivad mingit mõju avaldada sügistele valimistele. Trumpi toetajad ei usu küsitluste järgi, et USA-s oleks probleeme eri rassist inimeste võrdse kohtlemisega ning tänavatel protestimine neid ka ei veena.

Lauri Almann aga vaatas sellele küsimusele vastates hoopis mündi teist külge, ehk seda, kas sündmused võivad tõugata USA mustanahalisi valijaid sügisel senisest rohkem valima minema. Almanni sõnul omavad protestid kindlasti mõju valimistele.

„Need näitavad endiselt suurt probleemi, mis Ameerika ühiskonnas seoses valgete ja mustanahaliste ebavõrdse kohtlemisega. Telepilt George Floydi tapmisest oli ju nii võigas ja võttis kokku selle, mida paljud mustanahalised USA ühiskonnas tunnevad. Kui su nahk on must, on sul keeruline sõita natuke parema autoga, käia paremates poodides, endiselt saada kohti ka paremates restoranides. See probleem on endiselt olemas, seda eitada pole mõtet.“

Olukord kontrolli alt väljas

Aga Almanni sõnul on seda just president Donald Trump teinud ja nüüd näeb seda ka küsitluste tulemustes.

„Kui vaatame enamikku ühiskonda, siis 80% ameeriklastest arvavad, et riigis on olukord kontrolli alt väljas. President Trumpi suurima probleemina nähakse asjaolu, et ta pole suutnud teha seda, mida tavaliselt presidentidelt oodatakse. Ehk rahustada ühiskonda, leida lepitust ja mõistmist. Seda ei tulnud, tuli vastupidine,“ märkis ta.

„Trumpi instinkt on alati see, et kui tal on probleem, siis juhtida tähelepanu kõrvale ja teha seda olukorda eskaleerides. Trump võis näha siin seda avangut, et kõik need probleemid, mida talle on toonud COVID-19 viirus võivad minna ära, kui ta suudab selle pöörata rassiliseks probleemiks. Viirus ongi uudistest kadunud, kuid need uudised, mis räägivad Donad Trumpist täna.. kas need on talle paremad?“ jäi Almann kahtlevaks Trumpi saavutatud tulemuse osas.

Aga praegused sündmused võivad viia hoopis mustanahaliste aktiivsema osavõtuni valimistelt, kus nad aga Trumpi ei toetaks.

Mustanahalise valija takistused

„Ameerika mustanahalise valija välja saamine [valimistel] on väga keeruline. Kui 33% Trumpi põhitoetajate välja saamine on mõnevõrra raske, aga mitte nii keeruline. Igas osariigis on oma valimisreeglid. Valimisreeglid lõunaosariikides on äärmiselt keerulised. Iga kord, erinevalt Eestist, on vaja end enne valimisi valijaks registreerima. Valijaks registreerida on palju lihtsam valgete linnaosades kui mustade omades. Mustade linnaosades saad sa end valijaks registreerida näiteks tööajal, inimesi ei lasta töölt ära, valimisjaoskond on nii kaugel, et reisid sinna terve päeva, sinna jõudes on seal järjekord. Seda on seda USA vahevalimiste jooksul väga näha olnud, et surutakse teatud valijate hääled maha.“

„Selleks, et see teekond läbi teha peab olema jõhker motivatsioon,“ motivatsioon seletas Almann.
Demokraatide presidendikandidaat Joe Biden aga suutis juba varemgi panna mustanahalised enda taha koonduma, mis tõid talle Lõuna-Carolina demokraatide eelvalimistel märtsis mäekõrguse edu ja otsustasid sisuliselt, et just Bidenist saab Trumpi vastaskandidaat.

Biden istub keldris

Kuid kõigi USA-d kummitavate sündmuste ja hädade taustal pole Bidenit just palju näha. Kus ta on?

„Joe Biden on olnud oma keldris,“ ütles Almann ja tõi välja paradoksi: „Selle kohta kehtib ütlus, et kui demokraatidel jätkub mõistust valida oma kandidaadiks Joe Biden ja kui tal jätkub mõistust olla mitte nähtav, siis on tal valimistel väga head šansid.“.

„Bideni suureks probleemiks on pidevad eksimised. Sellel on poliitilised ja meditsiinilised probleemid. Ta on kogeleja ja ilmselt selle tõttu teeb ta vigu, mida ta ei tahaks teha. Ja see, et ta on pidanud selle kevade olnud oma keldris, on tegelikult olnud hea. Näiteks oli vabariiklastel oli valmis raskekahurivägi tema ründamiseks. Kuid kõik tekkinud küsimused on kadunud ja need ei tööta enam,“ rääkis Almann.

Trumpi painab lisaks ka see, et tema nelja-aastase ametiaja lõpus paistavad hakkavat murenema need alustalad, mis ta võimule tõid. Ehk siis osa vabariiklastest ja väga konservatiivsetest meediaväljaannetestki pöörduvad Trumpi vastu või siis kaotavad oma juhtpositsioone.
Almann toon saates näiteks väga mõjuka Fox Newsi. „Varem oli Fox News konservatiivne telekanal, kus lauslollusi ei räägitud. Trumpiga aga muutus see ja temaga seotud kanalid papagoistusid.“

CNN edestab Fox Newsi

„Praegu on huvitav vaadata osa konservatiivse meedia tagasitulekut. Nüüd üle pika aja olid CNN-i õhtused uudised esimesed vaadatavuselt. See on suur asi, tavaliselt on olnud FoxNews. Fox News oli suurim seepärast, et võitleb Trumpi 33% baasvalijate eest. Ülejäänud 67% vaatajate eest võitleb viis kanalit. Seepärast on Fox Newsil lihtne teha head vaadatavuse numbrit, ja selles olukorras CNN tõus vaadatavamaks kanaliks õhtuste uudiste poolest näitab midagi.“

„Drudge Report, mis on kosnervatiivnme, väga Obama ja Hilary vastane, on muutunud Trumpi vastaseks. Lincoln Projecti reklaamid – see on ainult vabariiklastest koosnev huvigrupp, mille ainsaks sooviks on koguda võimalikult palju raha ja teha selle eest reklaami Trumpi vastu. Nad ei tee reklaame Bideni toetuseks, vaid just Trumpi vastaseid häid reklaame. On näha tugevaid märke, et ka vabariiklaste seas on mingeid mõttekohti,“ rääkis Almann.

Trumpi "alasti moment"

Ja kõike kokkuvõttes on praegu seisud Trumpi jaoks keerulised. „. Küsitluste seis on väga huvitav ja Trumpile murettekitav. Drudge Report kirjutas täna hommikul, et toimunud on sisemine kollaps. Ehk siis mitte ainult avalikud küsitlused vaid ka kampaania sisemised küsitlused näitavad, et Trump on väga keerulistes vetes, valijad heidavad talle ette empaatia täielikku puudumist.“
Ja Almann seletas, et ses suhtes võis Trump tema hinnangul kõige olulisema veaga hakkama saada just praegu USA-s käivate protestide ajal.

„Igal presidendil on oma alasti moment. Clintonil oli see Lewinski skandaali ajal, George W. Bushil siis, kui talle sosistati kõrva, et on toimunud rünnakud New Yorgis. Ma arvan, et Donald Trumpi alasti moment võis olla see, kui ta Lafayette’i väljaku pisargaasiga tühjaks tegi ja piibel käes läks kiriku ette pilti tegema. Seda ameeriklased ei andesta. Kui selle koha teed pisargaasiga tühjaks, siis seda andeks ei anta.“

„Ma olen kaugel väitmast, et Joe Bidenil on kõik korras. Biden on mõnevõrra paremas seisus, aga pikk aeg on minna. Aga praegu on otsustavates osariikides on Biden kas juhtimas või tegemas selliseid samme – räägime Texasest, Arizonast, kus ta tundub olevat täiesti konkurentsivõimeline. Bidenil pole halb ses, aga see ei tähenda veel midagi. Iial ei tea.“