"Üldiselt tehakse koduõlut nii linnastest kui maltoosast, mida saadakse linnasesiirupist. Alustavale õlletegijale ongi sobiv katsetada just maltoosaga. Viimase puhul tuleb hästivarustatud poest purgitäis linnasesiirupit osta, kuumutada vesi ja see kokku segada ning peale panna pärm. Paari nädala pärast on villimine ja õlu ongi valmis. Kui kellelgi on praegu tekkinud soov teha jaaniks koduõlut, siis selleks on viimane aeg. Teadja õlletegija ütleks küll, et praegu on juba hilja, sest ideaalis on õlle laagerdumiseks vajalik aeg 3 nädalat. Kes aga soovib magusamat õlut jaanilaupäevaks saada, siis tuleks õlletegu kärmelt ette võtta küll!" rääkis Andrias Vaher.

Ta lisas, et stardikomplekte pakuvad vastavad poed ja need sisaldavad õllesiirupit ning õllepärmi. Veel läheb vaja 20-liitrist kääritusnõud ja edasi on juba maitseküsimus, kas jook pannakse õllenõusse või pudeldatakse.

Hobiõllepruulija Andrias Vaher.

Kas tänapäeval valmib koduõlu valdavalt plastikust anumates?

"Tegelikult tehakse ka tänapäeval õlut vana kombe kohaselt puidust tõrres ja seda just saartel. Praegusel ajal kiputakse kodu- ja käsitööõlut ühte patta panema. Mina nimetan koduõluks seda, mis oli vanasti puidust tõrres ja kääritamine toimus avatud meetodil nagu vanasti Saaremaal tehti."

Teil on õllevalmistamise kogemust pikalt ja olete ka õllekojas pruulmeistri ametit pidanud. Kas oskate kommenteerida, kumb koduõlu on salakavalam - saartel või Setomaal tehtu?

"See sõltub ikka õllemeistrist ja retseptist. Linnalegendid räägivad, et vanasti lasti õlle sisse ka viinapudel, aga nii nagu igal leivaküpsetajal ja kokal on oma käekiri, nii on ka õllemeistril aastatega tekkinud oma retseptid. Meistrist sõltub, kui kangeks tahetakse õlut ajada."