Ligikaudu kolmandik keha glükogeenist on maksas ja kaks kolmandikku lihastes. Maksa glükogeen hoiab veresuhkru taset, samas kui lihasrakkudes talletatud glükogeen vastutab lihaste kokkutõmbumise ja energiavarustuse eest.

Valgud toetavad keha taastumist ja lihaste ülesehitamist. Treeningu ajal lagunevad lihastes olevad valgud - kui palju sõltub spordiliigist ja treenimise intensiivsusest.

Seetõttu on oluline pärast treenimist tarbida piisavalt valke, sest need sisaldavad vajalikke aminohappeid, mida keha siis vajab. See võimaldab kehal taastuda ja üles ehitada uue lihaskoe. Samal ajal takistab valkude tarbimine kehal energiaallikana lagundada rohkem lihaskudesid.

Süsivesikud

Süsivesikud on olulised pärast treeningut glükogeenivarude täiendamiseks. Kui palju glükogeenivarusid kasutati, sõltub treeningust. Näiteks vastupidavusalade sportlased vajavad energiaallikana rohkem glükoosi kui jõusportlased. Sellekohaselt vajavad vastupidavusalade sportlased rohkem süsivesikuid kui jõusportlased.

Glükogeeni sünteesiks tuleb vabastada insuliin. Kui süsivesikuid ja valke tarbitakse samal ajal, on see insuliini sekretsioon optimeeritud.

Rasvad

Mõned sportlased väldivad rasvaseid toite, kuna kardavad, et see aeglustab seedimist ja aeglustab toitainete imendumist. See on tõsi ainult osaliselt: rasv aeglustab toidu imendumist pärast treeningut, kuid ei vähenda toitainete mõju.

Näiteks ühe uuringu järgi mõjutab täispiim lihaste kasvu tugevamalt kui madala rasvasisaldusega piim. On hea, kui pärast trenni ei sööda liiga palju rasva, kuid ilma selleta ei pea täielikult hakkama saama!

Hea toit pärast treeningut

Keha taastumise optimaalseks toetamiseks ja treenimisest maksimaalse efekti saavutamiseks on oluline valida õiged toidud. Rusikareegel on, et mida lihtsam on toitu seedida, seda kiiremini saab organism toitaineid omastada.

Neid toiduaineid on lihtne seedida:

Süsivesikud:

Magusad kartulid

Kartulid

Kinoa

Riisivahvlid

Pasta

Riis

Puuviljad (banaan, kiivi, marjad, ...)

Valgud:

Munad

Kodujuust

Kreeka jogurt

Kana

Lõhe

Tuunikala

Rasvad:

Pähklid

Avokaado

Pähklivõi

Kombineerige need toiduained maitsvateks roogadeks - nii imenduvad kõik olulised toitained.