Valitsus kiitis sel nädalal heaks otsuse, millega lubatakse alates 1. juunist Eesti riigipiiri ületada inimesel, kes saabub siia Euroopa Liidu või Schengeni konventsiooni liikmesriigist või Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendkuningriigist. Inimene tohib Eesti riiki siseneda juhul, kui ta on haigustunnusteta ja on nendes riikides viibinud vähemalt COVID-19 haiguse peiteaja ehk viimase 14 päeva jooksul.

Eestisse saabudes tuleb viibida 14 päeva karantiinis juhul, kui inimene saabub siia riigist, kus viimase 14 päeva COVID-19 haigestunute arv 100 000 elaniku kohta on suurem kui 15. Väiksema haigestunute arvuga riigist tulles karantiinis viibima ei pea.

Sama mõõdik - fikseeritud viirusesse nakatunute arv 100 000 elaniku kohta - on viiruse leviku hindamisel ja piirangute leevendamisel laialdaselt levinud. Näiteks on Terviseameti esindajad öelnud korduvalt, et kui 14 päeva jooksul tuvastatakse Eestis 100 000 elaniku kohta üle 25 juhtumi ehk kokku riigis üle 350 uue haigestunu, tekib vajadus asuda tervishoius ümberkorraldusi planeerima. Tänase seisuga on see näitaja Eestis 6,48 uut juhtumit kahe nädala jooksul 100 000 elaniku kohta.

Samuti on majandus- ja kommunikatsiooniministeerium teatanud, et Eestist lendude lubamisel ja keelamisel lähtutakse teiste riikide haigestumise määrast, mis peab liini avamiseks olema 25 või vähem inimest 100 000 elaniku kohta viimase 14 päeva jooksul.

Teave riikide ja karantiininõuete kohta Euroopast saabujatele asub välisministeeriumi lehel. Nimekirja uuendatakse igal reedel kehtivusega sellele järgnevast esmaspäevast. Hetkeseisuga saab Eestisse siseneda karantiini jäämata tulles Austriast, Bulgaariast, Hollandist, Horvaatiast, Islandilt, Itaaliast, Kreekast, Küproselt, Leedust, Liechtensteinist, Luksemburgist, Lätist, Norrast, Poolast, Prantsusmaalt, Rumeeniast, Saksamaalt, Slovakkiast, Sloveeniast, Soomest, Šveitsist, Taanist, Tšehhist ja Ungarist, kui nendes riikides on viibitud 14 päeva vahetult enne Eestisse tulemist.