Esimesest koroonaviirusega nakatunust teatati USA-s 21. jaanuaril Washingtoni osariigis, vahendab BBC News.

Johns Hopkinsi ülikooli tänahommikuste andmete järgi oli USA-s surmajuhtumeid 100 442. Seda on peaaegu sama palju, kui on 44 aasta jooksul hukkunud USA sõjaväelasi Koreas, Vietnamis, Iraagis ja Afganistanis.

Surmajuhtumite arvult inimese kohta on USA maailmas üheksas. Eespool on näiteks Belgia, Suurbritannia, Prantsusmaa ja Iirimaa.

20 osariiki on sel nädalal teatanud uute juhtumite arvu kasvust, teatab Reuters. Püsivalt kasvab uute juhtumite arv näiteks Põhja-Carolinas, Wisconsinis ja Arkansases. Nakakumisjuhtumeid on kangekaelselt palju mitmetes suurlinnades, sealhulgas Chicagos, Los Angeleses ja Washingtoni eeslinnades.

Mõnedes rängalt kannatada saanud osariikides on suremus vähenenud, sealhulgas New Yorgis, kus on surnud 21 000 inimest. Kriisi tipphetkel oli igapäevane surmade arv New Yorgis sadades. Haiglad olid ülekoormatud ja nende juures olid ajutised surnukuurid.

President Donald Trump on väitnud, et ilma administratsiooni tegevuseta oleks surmajuhtumite arv olla 25 korda suurem. Kriitikud süüdistavad aga Trumpi liiga aeglases reageerimises.

Osariikide kubernere on süüdistatud selles, et nad ei suutnud õigel ajal mõista, millist ohtu kujutab viirus endast hooldekodudele.