Ideaalis peaks kodukontori näol olema tegu privaatse ja spetsiaalselt töötegemiseks mõeldud ruumiga, kus on olemas kõik tööks vajalik. Reaalsuses teevad inimesed tööd nii köögilaua taga, voodis, diivanil kui ka garaažis ja paljudes kodukontorites puuduvad soodsad tingimused viljakaks tööks.

Foto: Shutterstock

Füsioterapeudid ja sisekujundajad soovitavad esmalt keskenduda õigele rühile. Olenemata kohast, kus istuda, on mõned põhimõtted, mida tasub meeles pidada. Käed tuleb toetada klaviatuurile nii, et randmed ja küünarvarred on põrandaga paralleelselt. Selg peab olema samuti toetatud. Laua taga töötades tuleb tooliga istuda lauale nii lähedal, et sirgelt istudes toetub selg vastu seljatuge. Jalad tuleb toetada täistallaga põrandale nii, et painutusnurk põlveliigesest oleks 90 kraadi.

Foto: Shutterstock

Neid põhimõtteid võib olla köögilaua ääres istudes keeruline järgida. Seega tasub appi võtta padjad, kastid ja raamatud. Õige rühi hoidmine sõltub ka ekraani asetusest. Kui monitor asub liiga madalal, siis hakkab paratamatult kael mõne aja pärast valutama. Mõistlik on sülearvuti asetada silmade kõrgusele kasutades selleks kasti või raamatuhunnikut. Nii on kergem õiget rühti hoida ja väiksem tõenäosus, et kael kangeks jääb. Kui töö sisaldab pabereid, siis tasub mõelda dokumendihoidja soetamise peale. Dokumendihoidja asemel võib kasutada ka kirjutamisalust või õhukest raamatut, millele monitor toetub.

Foto: Shutterstock

Ka kõrgete kirjutuslaudade puhul, mille taga on võimalik töötada püsti seistes, tuleb järgida samu nõudeid, mis kehtivad istudes. Ekraani asukoht ja käte asend peaksid jääma samaks. Siiski ei tasu eeldada, et ollakse võimeline terve aeg püsti töötama. Püsti töötamine võib üsna kiirelt ebamugavaks muutuda.

Selleks, et kodukontoris töö paremini sujuks on vaja endale luua piirid. Päris kontorite kujunduses on järgitud mitmeid tegureid — valgus, temperatuur ja akustika. Erakorralise kodukontori ülesannet täitev ruum on aga seevastu algselt loodud millekski muuks. Näiteks söömiseks, magamiseks või hoopiski asjade hoiustamiseks. Ideaalis võiks kodukontor asuda eraldi ruumis. Kui see võimalik ei ole, säti laud vähemalt nii, et pilk oleks tööd tehes suunatud aknast välja, mitte aga segamini köögile, külmkapile, diivanile või voodile. Vaateväli seostugu koduse eluga nii vähe kui võimalik.

Foto: Shutterstock

Samuti võib minimalsete vahenditega töötsooni muust elamisest eraldada. Eraldajaks sobib suures ja avatud ruumis hästi mõni riiul. See aitab hoida töö ja koduse elu eraldi. Ka on variant asetada töölaud hoopis kappi. See on lihtne viis, kuidas ennast häirivatest mõjuritest eemaldada ja täielikult tööle keskenduda. Või vastupidi — kui tööpäev lõpeb, saab kapiuksed enda taga kinni lükata ja end lõõgastusrežiimile seadistada.