Al Jazeera teatel ütles kohus, et inimõiguste edendamine on osa kuningas Salman Bin Abdul Azizi ja tema poja, kroonprints Mohammed bin Salmani algatatud reformidest.

Kohus teatas, et leevendus võeti tarvitusele selleks, et viia Saudi Araabia õiguspraktika vastavusse rahvusvaheliste inimõigusnormidega, mis ei näe ette süüdimõistetute kehalist väärkohtlemist.

Otsus tuleb paljude inimõigusorganisatsioonide kriitika taustal, millega riigil on tulnud silmitsi seista. Enne reformi karistati piitsutamisega väga laia spektri kuritegude eest, alates abieluvälisest vahekorrast ja rahu rikkumisest kuni tapmiseni välja. Ülemkohtu teatel tuleb kohtunikel nüüd valida piitsutamise asemel trahvi, vanglakaristuse või kogukondliku töö vahel.

"Kui Saudi Araabia valitsus suhtub õigusreformi tõsiselt, peaksid nad alustama kõigi poliitiliselt ja inimõiguste eest kinni peetud inimeste vabastamisega, keda nad on juba aastaid oma vanglates hoidnud. Valitsus peaks kaotama ka surmanuhtluse, sealhulgas alaealiste hukkamise tava," leidis aga Londonis elav saudist poliitiline aktivist ja opositsiooniliider Aliaa Abutayah.