Saaremaa vallavanem Madis Kallas teatas eile, et võtab koroonakriisi tõttu poliitilise vastutuse ja astub maikuus vallavanema kohalt tagasi, et taastada vallavalitsuse töörahu.

Kuid kes veel olid Saaremaa koroonapuhanguga seotud?

Saaremaa vallavalitsus otsustas terviseameti soovitustele tuginedes, et ei ole mingi alust keelata Põhja-Itaalias tegutseva Milano võrkpalliklubi Powervolley ja kohaliku võistkonna kohtumisi.

Saaremaa vallavalitsus küsis terviseametilt võistluse osas nõu 28. veebruaril. Vallavanem Madis Kallas rääkis märtsi keskel Eesti Ekspressile, et valla juhtkond kahtles, kas mängu korraldada. Saarlased said Tallinnast vastuse pühapäeval, 1. märtsil. Terviseamet teatas, et
Saaremaa ja Itaalia võistkonna vahelise võrkpallivõistlusele piiranguid seada pole vaja.

Kirjale kirjutas alla terviseameti erakorralise meditsiini osakonna kriisireguleerimise nõunik Karena Leiger. Ta saatis oma kirja koopia teiste seas ka sotsiaalministeeriumi kantslerile Marika Priskele ja terviseala asekantslerile Maris Jessele. Sotsiaalministeeriumil ei ole voli mänge ära jätta, kuid Marika Priske reageeris terviseameti e-kirjale jõuliselt ja kohe. Veel samal päeval helistas ta Saaremaa vallavanemale ja soovitas mängud ära jätta.

„Ma ütlesin, et olgu,“ meenutab Madis Kallas. Ta ise polnud sel ajal terviseameti vastust veel näinud. Järgmisel päeval tööle minnes teatas Kallas Priske telefonikõnest „väiksemale seltskonnale“, kuhu kuulusid mõned vallavalitsuse liikmed ja volikogu esimees Aro. Nood olid selleks ajaks kirja sisuga tuttavad. „Mind veendi ümber,“ selgitas Kallas. „Tiiu Aro ütles, et peame lähtuma sellest, mida professionaalid ütlevad.“

Kallas rääkis Ekspressile sedagi, et siseruumides toimuvad sportmängud ei vaja vallavalitsuselt luba ja seega puudus alus keelamiseks, saanuks vaid keelduda spordihoone kasutada andmisest.

Eesti võrkpalliliidu president Hanno Pevkur ütles Ekspressile, et kui terviseamet oleks öelnud ka 4. märtsil, et jätke mäng ära, siis loomulikult oleks pandud pidur peale ja mäng oleks ära jäetud.

Itaallased saabusid Eestisse teisipäeval, 3. märtsil. Igaks juhuks võttis Saaremaa klubi mänedžer Hannes Sepp enne nende maandumist ühendust veel Hanno Pevkuriga, võrkpalliliidu esimehega. „Küsisin, et äkki peaks ikkagi lennujaamas tegema lisakontrolli. Et vähemalt meie poolt oleks kõik tehtud.”

Pevkur viibis isegi parajasti lennujaamas. Ta võttis ühendust lennujaama kommertsdirektori Eero Pärgmäega ja palus uurida infot Itaalia võrkpallurite kohta. Ka Pevkur arvas, et mehi võiks üle kontrollida, kuid kell 12.22 sai ta Pärgmäelt SMSi: „PPA kaalus riskid üle ja arvas, et need poisid on OK ja täiendavaid meetmeid vaja pole. Hoiame meie omadele siis lihtsalt pöialt!“

Eesti Ekspress järeldas, et võrkpallimängu toimumisel oli otsustav kaalukeel ühe terviseameti töötaja hinnang.

Oma roll on kahtlemata ka meedial kui neljandal võimul. Saaremaa ajaleht Meie Maa võttis 3. märtsil juhtkirjas seisukoha, et koroonaviiruse tõttu mängude ärajätmine olnuks lollus. Juhtkiri kandis pealkirja „Terve mõistuse võit“ ning seal seisid väited nagu „Olukord, kus spordivõistlus tühistatakse viimasel ajal laineid löönud viiruse pärast, on absurd,“ ning „Ja me elame Saaremaal, eks ole? Siin on puugihaiguste paradiis, seega ei pääse välismaine viirus esirittagi.“ Lisaks leiti, et haigus ohustab ainult vanemaid inimesi ja isegi neid mitte, "kui inimene tarvitab iga päev toiduaineid, mis sisuliselt ravivad või tugevdavad immuunsüsteemi."

Viirusepuhangu tekkides hakati Meie Maa toimetuses ilmselt häbenema ja juhtkiri võeti veebist maha. Õhtuleht jälgis edasisi samme ja raporteeris, et Meie Maa hakkas küüniliselt sõnu sööme. Üles pandi uus tekst pealkirjaga „Paanika asemel reaalsed sammud“. Seal seisab mustvalgelt „Selle asemel, et paanikat üles kütta, nagu seda on juba päris mõnda aega tehtud, oleks pidanud kohe astuma reaalseid samme. Et leevendada inimeste hirme, et tagada neile turvatunnet ja teadmist, et oma riik hoolib oma inimeste tervisest.

Kallas loodab oma lahkumisega töörahu taastada

Madis Kallas teatas eile valla FB lehel avaldatud postituses, et on kriisi algusest peale öelnud, et tuleb poliitilise vastutuse küsimuse juurde niipea kui kriisi raskuskese on ületatud ja saavutatud teatav stabiilsus. "Ma ei otsi süüdlasi ja ei soovi kedagi süüdistada. Kõik otsused, mis erinevate inimeste poolt langetati, olid tehtud selle hetke teadmiste põhjal. Meile laekunud infole tuginedes kujundas oma seisukoha ka vallavalitsus," viitas Kallas märtsi alguses korraldatud suurürituste lubamisele.

"Täna ajas tagasi vaadates on väga selgelt näha, et meile antud sisendid olid ekslikud. Vallavalitsuse juhina ei suutnud ma sel ajahetkel olukorda piisavalt kriitiliselt hinnata ega saadud infot ümber lükata. Seepärast on õige, et ma lahkun vallavanema ametist. Nii saab Saaremaa vallavalitsus tagasi töörahu, mille tagamine oleks minu jätkamisel keeruline," võttis Kallas oma otsuse tagamaad kokku.

Saaremaa on Eesti koroonapuhangu suurim kannataja: seal on tuvastatud kokku 520 koroonaviiruse kandjat, nakatunute osakaal, 157 inimest10 000 elaniku kohta, on samuti Eesti suurim.