New York Timesi uuringu autor on Pulitzeri preemiaga pärjatud teadusajakirjanik William J. Broad, kes esitleb mitmeid juhtumeid, kus Vene allikad on väitnud või vähemalt spekuleerinud, et erinevad haigused, näiteks ebola, seagripp või koroonaviirus on pärit USA laboratooriumidest.

Venemaalt on samal ajal läände levitatud ka väiteid erinevate vaktsiinide kahjulikkuse kohta. Putin ise on aga rääkinud venelastele endile korduvalt vaktsiinide kasulikkusest ja õhutanud kõiki lapsevanemaid lapsi soovituste järgi vaktsineerida laskma.

Ekspertide sõnul on Moskva eesmärk kujutada Ameerika ametnikke tervishoiuprobleeme pisendavate ja seega ohtlikena.

Venemaa president on New York Timesi teatel oma kampaaniat läbi viinud avatud meedia, trollide ja kahtlaste blogide kaudu.

USA välisministeerium süüdistas Venemaad hiljuti tuhandete sotsiaalmeediakontode kasutamises koroonaviirusealase valeinformatsiooni levitamiseks. Sealhulgas oli ka vandenõuteooria, et USA on pandeemia ise esile kutsunud.

Kremli avaliku desinformatsiooni publik on üllatavalt suur. Vene propagandakanali RT YouTube’i videotel on päevas keskmiselt miljon vaatajat. Pärast RT asutamist 2005. aastal on analüütikute sõnul selle videoid vaadatud üle nelja miljardi korra.

Et avalikkuse huvi heaolu ja pikaealisuse vastu on suur, võib tervisealasel desinformatsioonil olla ebaproportsionaalselt suur ühiskondlik mõju. Eksperdid kardavad, et see tekitab avalikkuses küünilisust, mis õõnestab Washingtoni mõju ja faktidel põhineva otsuste tegemise demokraatlikku väärtust.

New York Times viitab juba Nõukogude Liidu KGB kampaaniale, mis kujutas HIV-d USA sõjaväe rassirelvana mustanahaliste kodanike tapmiseks ja oli väga edukas. 1987. aastaks olid valeuudislood ilmunud 25 keeles 80 riigis ning õõnestanud USA diplomaatiat eriti Aafrikas. Pärast külma sõda 1992. aastal tunnistas Venemaa, et see oli vale.

Venemaa presidendina on endine KGB ohvitser Putin sama käsikirja omaks võtnud ja seda laiendanud.

2009. aastal, kui maailmas levis eriti nakkav gripitüvi H1N1, esines RT-s Wayne Madsen, keda nimetati uurivaks ajakirjanikuks Washingtonist. Vähemalt üheksas saates ja artiklis nimetas Madsen seda inimeste loodud viiruseks, mille taga oli tema väitel muidugi USA armee.

2012. aastal alustas Peterburis tööd kurikuulus „trollivabrik“, mis hakkas kasutama sotsiaalmeediat igasuguse valeinformatsiooni levitamiseks. Eesmärgiks oli suurendada sotsiaalseid lõhesid USA-s ja õõnestada võimude mainet.

Suurepärane uus võimalus avanes 2014. aastal, kui Lääne-Aafrikas levis ebola, millesse lõpuks suri 10 000 inimest. RT süüdistas taas USA armeed. Endine taimepatoloog Cyril Broderick kirjutas Libeeria ajalehes, et haiguspuhang on USA vandenõu aafriklaste biorelva katsejänesteks muutmiseks. Tõendina kasutas ta ka ülalmainitud väidet HIV kohta.

Peterburi trollid võimendasid neid väiteid Twitteris ja leidsid ka publiku. Hip-hop artist Chris Brown teatas 2014. aastal oma 13 miljonile Twitteri jälgijale, et tema arvates on ebola rahvastikukontrolli vorm.

Kampaania järgmine sihtmärk oli USA juhtiv rahvaterviseagentuur Nakkushaiguste Kontrolli ja Ennetamise Keskused (CDC). 2014. aastal väideti valeuudises, et üks ebola ohver Libeeriast on viidud Atlantasse ja alanud on kohalik haiguspuhang. Twitteris õhutati samal ajal paanikat. Väidetavalt oli selle taga CDC.

Kui Kreml muutus enesekindlamaks, hakati lihtsalt kordama vanu lugusid, mitte enam ootama uusi epideemiaid. 2017. aastal kasutasid Vene trollid Twitterit HIV valele uue elu andmiseks. Süüdistati dr Robert Gallot, kes 1984. aastal tegelikult aitas HIV-d avastada. Säutsudes väideti, et ta on öelnud, et lõi viiruse inimkonna arvukuse vähendamiseks.

California ülikooli teadlased on leidnud, et valed HIV kohta on tekitanud mustades ameeriklastes usalduse puudumise, mistõttu ei ole paljud neist arstiabi otsinud.

Putin on näinud lisaks tõsiselt vaeva, et ameeriklased peaksid vaktsiine ohtlikeks ja USA tervishoiuametnikke pahatahtlikeks. Vaktsiinivastaste kampaaniates on pidev teema autismioht. CDC on korduvalt välistanud, et vaktsineerimine tekitab autismi, samuti paljud teadlased ja tippajakirjanikud. Sellest hoolimata vale levib ning seda õhutavad Vene trollid ja meedia.

Veelgi enam, desinformatsiooni abil on püütud süüdistada CDC-d kinnimätsimises. Peterburi trollid on väitnud, et CDC vaigistas vilepuhuja, et varjata tõendeid, et vaktsiinid põhjustavad autismi ja seda eriti afroameerika poisslastel. Meditsiinieksperdid on selle väite ümber lükanud, aga see ilmub üha uuesti välja.

RT America ja Vene trollid on propageerinud ka USA vaktsiinivastase aktivisti Andrew Wakefieldi 2016. aasta filmi.

Putini desinformatsioonikampaania on langenud kokku vaktsineeritud laste osakaalu vähenemisega USA-s ja leetrite esiletõusuga, mida peeti võidetud haiguseks.

Veebruaris jagati Twitteris Venemaa uudisteväljaandele The Russophile kuuluvat koroonaviiruse blogi. Veebilehe omanik on väidetavalt OOO Kremlin Trolls ja see asub Lukoili peakontori kõrvalmajas.

Ekspertide sõnul on selle taga mitmed Vene mõjutajad, sealhulgas riiklikud tegijad, luuretegelased, endised RT töötajad ning Peterburi trollivabrikut rahastanud oligarhi, „Putini koka“ Jevgeni Progožini digitaalne meeskond.

Eksperdid usuvad, et Putini uus meetod ei ole mitte luua, vaid kureerida, jagada ja võimendada olemasolevaid ebakõlasid USA-s, suurendades segadust ja erimeelsusi.

USA välisministeeriumi desinformatsioonivastase keskuse juht Lea Gabrielle ütles 5. märtsil senatile, et Moskva näeb koroonaviiruse puhangus uut võimalust kaose ja lahkhelide külvamiseks. Gabrielle’i sõnul on Vene desinformatsiooni kogu süsteem selle kallal töös.

New York Times kirjutab, et Putin on levitanud valesid mitte ainult viiruste ja vaktsiinide kohta, vaid ka raadiolainete, muundatud geenide, tööstuslike kemikaalide ja muu tänapäeva eluga lahutamatult seotu kohta.

Analüütikud näevad eesmärgina mitte ainult USA ametivõimude õõnestamist, vaid ka USA teaduse ehk riikliku jõukuse alusepanija kahjustamist. Alates 2000. aastast on USA teadlased võitnud üle saja Nobeli preemia, Vene omad viis.