Täna ennelõunal andis Kuressaare haigla oma sotsiaalmeedia leheküljel teada: “Tõdeme kurbusega, et eile suri COVID19 infektsiooni tagajärjel 53-aastane Kuressaare Haigla hooldaja. Tegu on Eestis esimese koroonaviiruse tagajärjel lahkunud tervishoiutöötajaga. Veelgi olulisem on aga see, et tegu oli kellegi ema, vanaema ja lähedase ning armsa inimesega, keda jäävad leinama paljud inimesed. Kuressaare Haigla avaldab perele sel raskel hetkel sügavat kaastunnet. Oleme mõtetes teiega.”

Naise terviseandmeid loomulikult ei avaldata, küll tõdes Kuressaare haigla juhatuse liige ja ravijuht Edward Laane aga seda, et kui kiirabi naise juurde koju jõudis, oli ta juba väga raskes kliinilises seisus ning ka haiglas ei õnnestunud naise elu päästa. “Ma panen kõigile väga tõsiselt südamele - kui enesetunne läheb kiiresti kehvaks ning te tunnete, on juba raske hingata ega saa iseseisvalt enam hakkama, tuleb kohe kutsuda kiirabi. Ei tohi viivitada,” ütles Laane.

“See on väga raske aeg, aga meie meedikud peavad edasi liikuma,” ütles doktor Arkadi Popov tänasel pressibriifingul, kui rääkis Kuressaare haigla töötaja surmast.

Edward Laane tõdes, et oma töötaja surm on töökaaslastele psühholoogiliselt eriti keerukas. “See kindlasti ehmatab inimesi, teeb palju tõsisemaks. Kiirabi oli päris šokeeritud. See kõik nõuab ka vaimselt taastumist,” tõdes Laane.

Kriisistaabi poolt on homseks Kuressaare haiglatöötajatele organiseeritud psühholoogiline koolitus “Märka iseennast ja kolleegi”. Kollektiiviga tuleb rääkima Kaisa Üprus-Tali ja Helar Peterson.

Arkadi Popov viitas, et praegu on Eestis kokku 102 meditsiinitöötajal diagnoositud koroonaviirus. "Hetkel võib öelda, et tervishoiutöötajad on lõviosas terved ning infektsioonikontroll on haiglates efektiivne," ütles Popov, avaldades lootust, et positiivne trend jätkub ja haigusjuhtudega saadakse igal pool hakkama.

Tänase seisuga on Saaremaal positiivse proovi andnud kokku 437 inimest, nende hulgas on viimase ööpäevaga lisandunud kolm juhtu. Hospitaliseeritud on täna hommikuse seisuga 55 inimest, neist seitse vajavad intensiivsemat ravi. Kolm inimest ootavad sorteerimiskeskuses - kaks ootavad oma testi vastust, kolmas on andnud positiivse proovi, kuid tema juhtivaks probleemiks pole kopsupõletik vaid südamekaebused ning nende lahenedes võib ta haiglast koju saada.

Haigla töötajatest on praegu üks inimene hospitaliseeritud, teine pääses Laane sõnul kodusele ravile. Kokku on Kuressaare haigla personalist andnud positiivse proovi 67 inimest, seda alates kriisi algusest. Osad neist on juba tööl tagasi, osad veel koduses karantiinis.

“Üleüldist muutust ja massilist hospitaliseerimist pole viimastel päevadel toimunud,” tõdes Laane. Laiemalt rääkides tekitavad Laanele aga muret kodusel ravil olevad patsiendid, kes võivad arvata, et neil läheb paremaks, nad tervenevad ise ega kutsu kiirabi. Laane rõhutas veel kord, et kergemate hingamisraskuste puhul tuleb kohe rääkida perearstiga ning kui enesetunne läheb veel halvemaks, siis kohe kutsuda kiirabi. “See haigus võib väga kiiresti väga halvaks minna. Nooremad tulevad kergemini välja, kuid kellel on kaasuvad kopsuhaigused, näiteks obstruktiivne kopsuhaigus või astma, peavad olema eriti tähelepanelikud,” pani Laane inimestele südamele haigusesse tõsiselt suhtuda.

Laane hinnangul on riigi kehtestatud piirangud nii Saaremaal kui riigis tervikuna oma mõju avaldanud. “Kui vaatame neid mudeleid, mis on prognoosinud väga laialdast haigestumist, siis need numbrid on praegu väiksemad. See näitab, et meetmed on töötanud. Aga ei saa end lõdvaks lasta. On ka ju pidevalt viidatud, et tõus võib olla järgmine-, siis on öeldud jälle järgmine nädal. Tipuks on prognoositud 17.-20. aprill ning ootame esmalt need kuupäevad ära,” ütles Laane nõustudes, et välistada ei saa ka ju seda, et hetkeolukord on vaikus enne tormi.

”Kui viirus tekitab kahepoolset väga rasket kopsupõletikku, siis ei tohi valvsust kaotada.”

Hetkel on Kuressaare haiglas erinevates üksustes tööl 36 inimest - arstid, õed, abilised, hooldajad. Inimesi on ka reservis. “Tänase seisuga saame hakkama, aga iga päev on uus päev,” tõdes Laane.
Praegu ei tunne Kuressaare haigla puudust ka isikukaitsevahenditest. Just saadi juurde respiraatoreid ning nn koroonakostüüme. “Nädalaks-kaheks oleme varustatud aga me ju ei tea, mida tulevik toob,” ütles Laane.