"Ma arvasin, et me abikaasaga hakkame palju seksima, arvestades kogu seda aega, mis me koos veedame, aga me oleme selle olukorra algusest vist ainult paar korda vahekorras olnud. Me oleme küll lähedased ja kallistame palju, aga ei tegutse kuigivõrd," ütleb 38-aastane Nicky.

Üks probleem peitub kollektiivses ärevuses. "Mu ärevustase on nii kõrge, et mulle ei tundu, nagu suudaks seks seda paremaks muuta. On väga raske ennast õigesse meeleollu viia," tõdeb 40-aastane Iris, kes on olnud abielus 12 aastat.

Psühholoogiadoktor Alexandra Solomon ütleb, et stress on teada-tuntud libiido hävitaja. "Spontaanne kirg on midagi, mida mõnedel meist on rohkem ja teistel vähem, kuid mis on tavaline suhte alguses. Mida pikemalt koos ollakse, seda rohkem muutub meie kirg sõltuvaks erinevatest teguritest. Meie eellased olid inimesed, kes jätsid vahekorra koopas pooleli, kui tiiger silmapiirile ilmus, nii et stressi hävitav mõju libiidole on normaalne," selgitab doktor.

Kuid kas seks saab ärevustunnet vähendada? Iris tunnistab, et on mõelnud, et kui nad rohkem vahekorras oleksid, tunneks ta end ehk rahulikumalt. Psühholoogid kinnitavad, et tal on õigus. Kuigi seks võib olla viimane asi, millega tegeleda tahad, aitab see stressi leevendada.

Kui sa ei tea, kuidas alustada, soovitab seksiterapeut Laurie Watson alustada vaikselt ihu-ihu vastas kontaktist ja lihtsalt teineteist embuses hoida. Kõige hullem on terapeudi sõnul, kui paar omavahel ei räägi, kuid mõlemad tunnevad ennast halvasti, et viimasest korrast nõnda palju aega möödas on.

Allikas: Vogue