Muidugi on väga intrigeerivad ka need kohad, kuhu jõudes emme ja issi ühest suust "EI!" hüüavad. Kui terve tuba on täis värvilisi mänguasju, siis lõppude lõpuks pakuvad ju ikka enim huvi hoopis sellised asjad nagu pistikupesad, telekapuldid, põrandaliistud ja välisjalanõud. Et enamus beebi poolt välja pakutud ideed on kas a) ohtlikud, või b) ebahügieenilised, olemegi viimastel päevadel hakanud pead murdma selle üle, kuidas tütrekese maailmaavastamise soove nelja seina vahel võimalikult hästi täita.

Playstationid, Legod ja pusled peavad veel ootama

Enda ja tulevaste isade jaoks pean kurbusega teatama, et 8 kuud ei ole veel paraku see vanus, kus saad beebiga Playstationit või kaarte mängima hakata. Samuti jääb beebi sind küsivate silmadega vaatama, kui peaksid tema ette panema 200-tükilise pusle või suure Lego mängukomplekti. Parimal juhul pistab 8-kuune need väikesed tükid suhu ja sind ootab ees sõit EMO-sse, mida samuti praegusel ajal pigem vältida sooviks.

Seega, mida võtta ette ühe väikese rüblikuga, kelle süda aina enam maailma avastada soovib, kuid kelle oskused ja teadmised veel paljude üldtuntud mängudega kaasa ei tule? Näiteks meie Beebi puhul võin öelda, et igasugused pehmed mänguasjad, millega katsikutele tulnud sugulased ja sõbrad teid esialgu üle külvavad, hakkavad 7-8 kuu kandis vaikselt oma väärtust tita silmis kaotama. Mõned pehmed kaisumõmmid võivad küll veel uinumisel kaasa aidata, aga kui jõuab kätte põrandal mängimise aeg, kehtib põhimõte "mida valjem, seda parem."

See tähendab, et sinu ja naabrite kahjuks on nüüdsest hinnas kõiksugu mänguasjad, mis kokkupuutel põranda või seinaga võimalikult kõva häält teevad. Sest, mis sa ikka sellest valgest koerast kaisutad, kui temast mingit häält välja ei tule? Palju ägedam on ju vastu põrandat togida asju, mis alumistele naabritele kenasti "kopp-kopp-kopp" teevad (õnneks praeguses kodus meil endil alumised naabrid puuduvad.

Parimad mänguasjad on paberkotid ja plastpudelid?!

Natuke vaiksematest tegevustest meeldib Beebile õnneks ka peituse mängimine ja raamatute lugemine. Kuigi sinule võib pärast 1000. korda juba vaikselt meelde jääda, mis mõmmiga loo lõpus juhtub, siis Beebile on säärane korduv ettelugemine vägagi arendav. Seega ära heida meelt ja kui enda jaoks asi natuke üksluiseks muutub, võid ju mõned laused enda jaoks huvitavamaks "tõlkida":).

Leludega seoses meenub ka see, et paar päeva tagasi libastusime naisega ning tellisime Beebile esimesed mänguasjad. Mitte, et tal enne neid olnud poleks (te peaks meie põrandat nägema), aga kuni beebi pooleaastaseks saamiseni võid rahulikult arvestada, et iga külaline, kes uksest sisse astub, hoiab suure tõenäosusega enda käes ka mõnda väikest mänguasja. Seega praeguse hetkeni ei näinud me vajadust, et põrandale veel lisa karujõmme soetada.

Kuna Beebi mängulust aga aina kasvab, siis otsustamisegi, et proovime ära ka mõned mänguasjad, mis väidetavalt sinu lapse taju ja meeli ennenägematu kiirusega arendama hakkavad. Eks näis, aga eestlaslik negatiivsus minus ütleb, et suure tõenäosusega jääb see mõnekümne eurone mänguasi ilmselt toa nurka ja Beebi silma panevad endiselt särama kodukootud lelud.

Näiteks kehastus tütreke ühel päeval suure vaimustusega trummariks, mis reaalsuses tähendas lusikaga supipottide tagumist. Samuti on Beebi silmis suures hinnas plastikpudel, mille sees tatar lõbusalt üles-alla hüppab ja samal ajal kõriseb. Ja kui sul peaks ühel hetkel tekkima kihk minna oma 7-8-kuu vanuse beebiga Vembu-Tembumaale või batuudikeskusesse (kuigi ega needki kohad vist hetkel avatud ole), siis võid rahulikult selle pileti- ja limpsiraha rahakotti tagasi panna. Alla aastane vaimustub minu kogemuse põhjal sama entusiastlikult ka sellest, kui talle põrandale paberkottidest ja muudest kilisevatest-kolisevatest asjadest "labürint" ehitada.

Ühesõnaga, tihti on Beebi silmis parimad lelud hoopis need, mis tegelikult mänguasjad pole.

Meie pere tegemistel saad silma peal hoida ka Instagramis ja Facebookis, 25-aastaselt isaks saanud noor mees avastab lapsevanemaks olemise rõõme ja muresid.

Jaga
Kommentaarid