Kodu peaks olema välismaailma eest kaitsev pelgupaik, mitte järjekordne stressiallikas! Keskendu ühe toa paremaks muutmisele ja jälgi, kas see mõjutab su meeleolu ja seda, kuidas sa kodusse suhtud. See võib ärgitada sind ette võtma ka teisi tubasid. Kui elad koos teistega, ära võta kogu koormat enda kanda - kaasa ka elukaaslane ja lapsed.

Ega keegi ei jaksa ega saagi iga päev põhjalikult koristada, aga kaizen'i meetodeid kasutades oma keskkonnas väikeseid muutusi ellu viies julgustad end looma rahustavat ja funktsionaalset eluruumi. Kui riputad riided enne magamaminekut kappi, aitab see sul hommikul ärgates end lõõgastunumana tunda. Vaata üle, mis sul olemas on, mis on sulle tähtis ja mida sa kasutad pidevalt. Asja mõte ei ole visata minema kogu oma maine vara ja elada nagu budistlik munk (kui sa just ei taha seda). Eesmärk on leida oma koht kõikidele asjadele, mitte kasutada suvalisi sahtleid ja kappe, mis on täis asju, mida sa hoiad igaks juhuks alles, aga mitte kunagi tegelikult ei kasuta.

RIIDED

Vaata ausalt üle kõik riided sahtlites ja kapis. Kas sa kannad neid kõiki? Kas sa hoiad alles asju, millesse loodetavasti ühel päeval mahud? Kui kuhjad kõik riided hunnikusse, saad aru, kui palju sul neid on, mis sulle meeldib ja mida sa ei kanna.

Esimene kaizen'i samm: võta ette kapp või kummut ja tõsta sealt kõik asjad välja hunnikusse.

Sordi seda hunnikut. Kappi riputa asjad, mida sa kannad pidevalt - rasked asjad (mantlid ja joped) vasakule ning kergemad (kleidid, püksid, seelikud ja pluusid) paremale. Tee sama sahtlis käivate riietega, mida pidevalt kasutad, nagu T-särgid ja sviitrid, ning tõsta eraldi kuhja kõik, mida sa eelmisel aastal ei kandnud. Kui neil on silt küljes, ole enda vastu aus ja otsusta, kas sa vajad neid või kas need üldse meeldivad sulle. Ülejäänud asjadega toimi samuti. Kui sa neid ei kanna, aga tahad alles hoida mingi emotsionaalse sideme pärast, siis leia neile teine koht.

Sordi aluspesu! Kas su püksikud on kaotanud elastsuse? Kas sukkpüksid on topilised? Kas sokkides on augud sees? Kas sul on rinnahoidjaid, mis sulle selga ei mahu? Viska ära riided, mis on kasutuskõlbmatud või saada heategevusse/ümbertöötlemisse.

Esimene kaizen'i samm: sordi sokisahtlit ja viska minema sokid, millel puudub paariline.

Vaata üle oma jalanõud. Kas sul on jalanõusid, mis on liiga suured, aga sa kulutasid nende peale palju raha ega raatsi neid ära anda? Ole enda vastu aus selle osas, mida sa tõepoolest kasutad ja mida kasutad tulevikus. Anna taaskasutusse kõik, mida sa ei kanna pidevalt.

Paranda augud, katkised lukud ja rebendid. Kui sul on asju, mida sa ei kanna sellepärast, et need on katki, saada need taaskasutusse või paranda ära. Kui sa ei oska õmmelda, palu mõne pereliikme abi või vii õmbleja juurde, kes parandab odava raha eest.

Esimene kaizen'i samm: sea endale eesmärk nädala lõpuks mingile riideesemele nööp tagasi õmmelda.

Sordi aksessuaare. Kas sul on suur hulk salle, kotte, juuksepaelu või päikeseprille, mis sulle ei sobi, aga mida sa ei raatsi ära visata? Laota kõik aksessuaarid põrandale ja kaalu ausalt, mis sulle meeldib ja mida sa ka kasutad. Seejärel leia kõigele, mida tahad alles jätta, oma koht - supermarketites ja kodukaupu müüvates poodides müüakse tihti odavaid punutud korve, kus saab neid asju ühes kohas hoida.

Taaskasutus, taaskasutus, taaskasutus! Kui oled otsustanud, millised asjad ära anda, püüa neist lahti saada kiiresti, et sul ei tekiks ahvatlust neid tagasi võtta. Sordi kuhjad järgmiselt.

◦ Esemed, mida saaksid müüa netis või mujal, kus riideid müüakse.

◦ Esemed, mida saaksid müüa kirbuturul.

◦ Esemed, mida tahad anda heategevusse.

◦ Esemed, mida saad anda sõpradele või sugulastele. Lõbus viis oma asjadest lahti saada ja hankida endale midagi uut, on korraldada paar korda aastas riiete vahetamiseks kokkusaamine. Ühe inimese praht on ju teise aare.

PABERID

Kas sa torkad paberid sahtlisse või karpi ja jätad need sinna? Nende sortimine võib tekitada tunde, et su eluruum on korras ja annab ka meelerahu.

Kõigepealt pane tähtsad asjad kõrvale. Ma ei soovita kõiki pabereid minema visata. Jäta alles kõik, mis on tähtis, nagu juriidilised dokumendid, pass, juhiluba, abielutunnistus/sünnitunnistused jne. Mina ostsin nende jaoks ilusa karbi, aga kõlbab ka vana kingakarp ja kaust.

Nüüd sordi kõike muud. Kas sul ikka on vaja 2009. aastast pärit gaasiarvet? Võta kõik paberid välja ja sordi kuupäeva järgi. Harva on vaja alles hoida vanemaid arveid kui pool aastat ja enamiku saab nagunii internetis alla laadida. Samamoodi pole sul ilmselt vaja telefoni või ahju kasutusjuhendit. Peaaegu kõik kasutusjuhendid on internetis olemas ja vajalikku infot on nagunii võimalik netist leida. Viska minema või lase paberihundist läbi.

Esimene kaizen'i samm: kuluta iga kuu viis minutit kõige vanemate arvete ja paberite sortimiseks.

ERINEVAD ESEMED

See hõlmab kõike alates patareidest, nahahooldus- ja meigitoodetest, elektroonikast (suvalised laadijad), kirjatarvetest, reisišampoonidest ja õmblustarvikutest kuni majapidamises vajalike esemeteni, nagu kleeplint, pakkepaber, nöörid, kruvikeerajad ja puhastustooted. Enamik neist on asjad, mis sulle midagi pakuvad või mis on kasulikud. Arvatavasti on ka palju sellist, mida pole vaja.

Esimene kaizen'i samm: võta ette üks erinevate esemete sahtel ja sordi see ära.

Vii vanad patareid ja elektritarvikud ümbertöötlemisse. Kontrolli, kas patareid on tühjad ja vii need siis ümbertöötlemisse. Kas sa tead, mida kõik need sahtlis olevad juhtmed ja laadijad teevad? Kui ei, viska minema! Kas sa ikka lased katkise juuksesirgendaja ära parandada? Ole enda vastu aus.

Vaata läbi oma hügieeni- ja meigitarbed. Kas sul on kalleid meigitooteid, mis sulle ei sobi või poolikuid niisutajaid, mis tekitavad lööbe? Kui toode on uus, siis paljud heategevusorganisatsioonid võtavad meigi- ja hügieenitarbeid vastu. Või äkki tahab seda mõni sõbranna või pereliige?

Sordi kirja- ja kunstitarbed ning pakkepaberid. Kas kõik on töökorras ja kas sa kasutad neid? Kas kõigel on oma koht? Kui ei, siis leia see. Paljud koolid, kirikud ja kohalikud lastehoiud võtavad kunstitarbeid vastu.

On sul ikka vaja kõiki neid reisiaksessuaare? Kas sul on alles lennukis saadud tasuta kõrvaklapid, sest neid võib kunagi vaja minna? Või poolikud minišampoonid? Kui sa neid tõepoolest kunagi kasutada kavatsed, leia neile koht, muul juhul viska minema.

Ole spordivarustuse osas enda vastu aus! Kas sa hoiad vana trenažööri alles, sest kavatsed seda kunagi kasutama hakata? Kas su joogamatt kogub lihtsalt tolmu? Kas su voodi all on hantlid, mida sa kunagi pole kasutanud? Kui tahad neid asju alles hoida, sea endale igakuiseks eesmärgiks neid kasutada. Kui ei, müü maha või anna taaskasutusse, muidu tekitavad need sinus lihtsalt süümepiinu.

Sarah Harvey näitab raamatus „Kaizen. Jaapanlaste filosoofia harjumuste muutmiseks väikeste sammude kaupa.", kuidas kasutada kaizeni tervise, suhete, rahaasjade, karjääri, hobide ja kodu paremaks muutmisel ning kohandada seda oma isiksusega. Ole kannatlik, tööta välja oma lahendused, ära järgi teisi ega anna alla, kui kõik kohe ei suju. Enda kritiseerimise asemel usu positiivset muutust.


Jaga
Kommentaarid