Küüslauk, ingver ja sidrun on kõik tõhusad vahendid nakkusega võitlemisel. Kuum tee, millesse on võrdsetes kogustes leedriõisi, piparmünti ja raudrohtu lisatud, on samuti kasulik juua vähemalt kolm korda päevas, kirjutab Ida-Tallinna Keskhaigla dieedinõustaja ja Maxima toitumisterapeut Elle Kalamägi portaalis kodus.ee

Kalamägi toob välja ka kanapuljongi kui tuntud külmetushaigustega võitleja. Kanapuljongi joomine on hingamisteedele kasulikum kui ükskõik milline teine kuum jook. Uuringud on kinnitanud, et kanasupp on kerge antibiootilise toimega ja tõhus abivahend kurnatud organismi tugevdamisel. Soe vedelik võib aidata leevendada kurguvalu ja tagada piisava vedeliku ja elektrolüütide olemasolu.

Kopsuspetsialist ja UCLA meditsiinikooli professor Irwin Ziment tõestas 1980. aastal, et kanapuljong, eriti, kui sellele on lisatud vürtse, vedeldab kopsudes röga. Kana keetmise ajal vabanev aminohape sarnaneb keemiliselt ravimiga atsetüültsüsteiin, mis on ette nähtud bronhiidi ja muude hingamisteede probleemide jaoks. Ziment ütleb ka, et teravad vürtsid, näiteks küüslauk, cayenne-pipar ja karri, võimaldavad supil töötada samamoodi nagu rögalahtistid ja köharavimid.

Nebraska ülikooli meditsiinikeskuse arst ja teadur Stephen Rennard viitas 2000. aastal Zimenti uuringule väites, et kanapuljong vähendab kopsudes röga ning toetab valgeid vereliblesid võitluses nakkuse vastu.

• Üldiselt suureneb kaltsiumisisaldus kanapuljongi keetmise ajal ja sõltuvalt koostisest võib sellel olla kerge põletikuvastane toime.

• Kanapuljongil on ka väidetavalt rahustav toime.

• Väidetavalt aitab kanapuljong ummistunud nina paremini puhastada kui kuum vesi.

Vältige toite, mis tekitavad kehas lima. Nende hulka kuuluvad nt. jahu ja piimatooted, riis, kartul, kõik tärkliserikkad viljad. Nii et jätke need täielikult oma dieedist välja, kui teil on gripp või kui teil on tugev köha.

Kas teadsite, et õun ja eriti õunamahl on parimad limast puhastajad? Samuti aitab õunasiidriäädikas limal hingamissüsteemist kiiremini välja liikuda. Selleks valmistage järgmine lahus: segage 1 sl õunasiidriäädikat (soovitatavalt mahedalt toodetud) klaasi keedetud veega, mis on jahutatud toatemperatuurini. Soovi korral lisage maitse järgi mett.

NB! Allergia õunasiidriäädika suhtes on harvaesinev. Allergilise reaktsiooni ilmnemisel tuleb selle kasutamine koheselt lõpetada!

Jooge palju vedelikku. Vett, värskelt pressitud puu- ja köögiviljamahlasid, ürditeesid, soovitatavalt vähemalt 2 liitrit päevas. Soojad joogid aitavad hingamisteid lahti hoida tõhusamalt kui külmad joogid. Segage mett ja sidrunit kuuma veega ning jooge regulaarselt.

Parim viis kopsudest lima väljutada on ravimtaimedega auru tegemine

Keetke suures kastrulis kaks liitrit vett ja lisage paar peotäit ürte, näiteks rosmariini, eukalüpti, kummelit ja pune. Neid võib leida kuivatatud või värskel kujul paljudes toidu- ja tervisepoodides ning apteekides.

Pärast 5–10 minutit segu keetmist tunnete ürdilõhna. Eemaldage kastrul pliidilt ja asetage lauale. Katke pea rätikuga ja asetage oma nägu otse kastruli kohale. Hingake rahulikult auru. Kui aur on liiga kuum, laske segul korraks jahtuda, et mitte ennast ära põletada.

Hingake auru sisse nina ja suu kaudu. See avab kinnise nina ja laseb aurul tungida sügavale kopsudesse, pehmendades lima.

Kopsudes pesitsev lima peaks olema võimalikult õhuke ja vedel. Nii on kehal lihtsam sellest vabaneda. Siin on abiks köögiviljapuljongi tarbimine: proovige puljongit, milles on sibul, porrulauk, kapsas, küüslauk, porgand, seller ja naeris.

Asetage sibul öökapile

See trikk töötab lima kogunemise varases staadiumis, nii et proovige seda kohe, kui märkate, et väike köha on arenenud. Lõigake sibul pooleks ja asetage ööseks öökapile. Magades hingate sisse sibula aktiivseid koostisosi, mis puhastavad hingamisteed. Vahetage sibul igal õhtul. Kui lima on kopsudesse juba kleepunud, ei pruugi see nipp toimida.

Lugege lisaks: