Süüdistused tegi teatavaks USA peaprokurör William Barr. Maduro vahistamiseni viiva informatsiooni eest on välja pandud 15 miljoni dollari suurune vaevatasu, vahendab BBC News.

Washington on Venezuela presidenti juba ammu süüdistanud korrumpeerunud ja julma režiimi juhtimises. USA toetab Venezuela opositsiooniliidrit Juan Guaidód, kes end eelmisel aastal ajutiseks presidendiks kuulutas.

Lisaks Madurole esitas USA süüdistuse enam kui tosinale Venezuela ametnikule, kelle hulgas on kaitseminister ja ülemkohtu eesistuja.

„Venezuela rahvas on ära teeninud läbipaistva, vastutustundliku, esindusliku valitsuse, mis teenib rahva vajadusi, ja mis ei tegele ebaseadusliku narkootikumide veoga,“ teatas USA välisministeerium.

Süüdistused Maduro ja tema siseringi 14 liikme vastu sisaldavad narkoterrorismi, narkootikumide salakaubavedu, rahapesu ja korruptsiooni.

Barr süüdistas Madurot koostöös Colombia Revolutsiooniliste Relvajõudude (FARC) ühe kildkonnaga, et ujutada USA üle kokaiiniga ja hävitada USA kogukondi.

Barri väitel on Colombia mässulised saanud Maduro toetuse ja neil lubatakse kasutada Venezuelat turvapaigana, kust nad oma kokaiiniäri jätkavad.

„Maduro kasutas väga tahtlikult kokaiini relvana… et nõrgestada meie rahva tervist ja heaolu,“ ütles USA prokurör Geoffrey Berman.

Berman süüdistas Madurot ja tema lähikondseid narkoterrorismi partnerluses FARC-iga viimase 20 aasta vältel.

Venezuela välisminister Jorge Arreaza nimetas süüdistusi alusetuteks ja ütles, et need näitavad Washingtoni eliidi meeleheidet.

Valge Maja sügav pettumus on täna Venezuelas valitseva rahu tagajärg,“ ütles Arreaza.

Maduro süüdistas Twitteris USA-d ja Colombiat Venezuela-vastases vandenõus ja vägivalla põhjustamises riigis.