Valge Maja pressikonverentsil küsiti Trumpilt, kas ta arvab, et riik on viirusega võitlemise mõttes sõjaseisukorras, vahendab BBC News.

„See on sõda,“ vastas Trump. „Ma vaatan seda, teatud mõttes, sõjaaja presidendina.“

Trump on andnud sel nädalal igapäevaseid pressikonverentse kriisi kohta pärast seda, kui teda süüdistati haiguspuhangu pisendamises.

„Me peame koos ohverdusi tegema, sest me oleme selles kõik koos ja me tuleme sellest koos läbi. See on nähtamatu vaenlane. See on alati kõige raskem vaenlane,“ ütles Trump. „Aga me alistame selle nähtamatu vaenlase. Ma arvan, et me teeme seda veel kiiremini, kui arvasime, ja see saab olema täielik võit. See saab olema totaalne võit.“

Trump teatas, et allkirjastab 1950. aasta seaduse nimega Defence Production Act rakendamise, mis annab presidendile volitused suunata tsiviilettevõtted tootma riikliku julgeoleku jaoks vajalikke tooteid.

Hiljem aga teatas Trump Twitteris, et rakendab selle meetme ainult kõige hullema stsenaariumi korral tulevikus.

Rahandusminister Steven Mnuchini hoiatust, et pandeemia võib viia USA tööpuuduse 20 protsendile, nimetas Trump „absoluutseks, totaalseks halvimaks stsenaariumiks“.

President ütles, et haiglakohtade nappuse leevendamiseks kaasatakse USA mereväe kaks hospidallaeva. USNS Comfort saadetakse väidetavalt New Yorgi sadamasse, kuigi riigikaitseametnike sõnul on laev praegu hoolduses Virginias. Teist laeva, USNS Mercyt valmistatakse ette saatmiseks kuhugi USA läänerannikul.

Pressikonverentsil tõrjus Trump taas väiteid, et väljendi „Hiina viirus“ kasutamine on rassistlik.

Eile suleti USA-Kanada piir kogu mittehädavajalikule reisimisele ja kaubaveole.

Trump teatas ka uutest meetmetest migrantide ja varjupaigataotlejate vastu USA-Mehhiko piiril. Ta teatas, et administratsioon rakendab statuuti, mis lubab inimesi blokeerida, et hoida ära nakkushaiguste levikut.

Koroonaviirusesse haigestumisest teatasid eile kaks kongresmeni: Utah’ demokraat Ben McAdams ja Florida vabariiklane Mario Diaz-Balart.

Trump allkirjastas eile koroonaviiruse abipaketi, mis kiideti varem senatis heaks häältega 90-8. See võimaldab tasuta proovide andmise ning palgalise haigus-, pere- või meditsiinilise puhkuse kuni 500 töötajaga ettevõtete töötajatele, samuti laiendab toiduga varustamise finantseerimist.

Hinnanguliselt maksab ainuüksi palgalise puhkuse säte 105 miljardit dollarit.

Valge Maja ja kongress arutavad ka täiendavat majanduse stimuleerimise paketti kuni 1,3 triljoni dollari ulatuses. Trumpi sõnul võib see sisaldada kuni tuhande dollari kätte maksmist igale ameeriklasele, et suurendada tarbimist.

Baltimore’i linnapea Jack Young kutsus aga kuritegelike jõukude liikmeid lõpetama üksteise tulistamine, sest haiglavoodeid on vaja koroonahaigete ravimiseks.

USA-s on ka tõsine näomaskide puudus. USA Nakkushaiguste Kontrolli ja Ennetamise Keskused (CDC) teatasid, et koroonapatsiente ravivad õed võivad kasutada kodus valmistatud maske, näiteks rätikuid ja salle.

USA-s on praegu üle 9300 nakatumisjuhtumi ja surnud on 150 inimest.