See korraldus, mis hakkab kehtima täna keskööl ja kehtib 7. aprillini, on sarnane drastiliste liikumist piiravate meetmetega Itaalias, Hispaanias, Prantsusmaal ja Hiinas, aga on esimene omalaadne USA-s, vahendab Guardian.

Korralduse järgi peavad San Francisco, Santa Clara, San Mateo, Alameda, Marini ja Contra Costa maakondade 6,7 miljonit elanikku püsima kodudes ja võivad väljuda ainult siis, kui see on hädavajalik.

Hiljem andis samasuguse korralduse veel Santa Cruzi maakond.

Elanikud võivad lahkuda mõnede hädavajalike teenuste andmiseks või saamiseks ning teatud hädavajalikeks tegevusteks. Samuti selleks, et töötada hädavajalikul töökohal või valitsuse teenuste heaks.

Võtmesõna on „hädavajalik“. Hädavajalikuks peetakse näiteks toidupoes käimist, arsti juures käimist, koera loomaarsti juurde viimist või ravimite toomist. Tervishoiutöötajatel lubatakse tööl käia. Samuti näiteks prügivedajatel.

Lubatakse ka füüsiliste harjutuste tegemist vabas õhus, kui hoitakse teiste inimestega distantsi.

See on käsk, mitte soovitus ega juhis. Seadusega saab selle mittetäitmise eest karistada ning korralduse järgi tagavad korralduse täitmist šerif ja politseiülem.

San Francisco politseiülem William Scott ütles pressikonverentsil siiski, et tema alluvad kavatsevad võtta kaastundliku ja tervel mõistusel põhineva hoiaku ning kasutada karistamist viimase võimalusena.

Kõik ettevõtted, mida ei peeta hädavajalikeks, nagu baarid, poed (v.a toidupoed) ja spordisaalid said korralduse uksed sulgeda. Restoranid on avatud ainult toidu kaasa ostmiseks või kulleriga kodudesse saatmiseks. Avatuks jäävad toidupoed, rauapoed ja apteegid.

Igasugune mittevajalik reisimine jalgsi, jalgratta, motorolleri, auto või ühistranspordiga on keelatud. Lennujaamad, taksod, Uber, Lyft ja ühistransport jäävad tööle, aga oodatakse, et inimesed hoiavad üksteisest eemale.

Californias kasvas koroonaviiruse juhtumite arv nädalavahetusel 14%. Teatatud on 335 juhtumist ja kuuest surmast. Enamik juhtumitest on registreeritud San Francisco lahe piirkonnas (Bay Area): 40 San Franciscos, 138 Santa Clara maakonnas ja 120 naabermaakondades. Bay Areas on registreeritud pool California koroonaviiruse juhtumitest.