"Krõbedus, soolasus ja rasvasus sobivad hästi šampanja mineraalsuse ja mullidega. Šampanjale lisaks võib sobivaks koosluseks olla ka mõni teine traditsioonilisel meetodil valmistatud vahuvein, näiteks Prantsusmaalt või ka Luksemburgist päris cremant või Hispaania cava. Kergemad ja magusamad mullid, proseccod ja frizzanted, ei ole siinkohal parim valik," vastas Voltenberg.a lihtsad kartulikrõpsud ja šampanja sobivad oivaliselt kokku. Valides mitte liiga tugevalt maitsestatud krõpsud ja mõistliku hinnaga aastakäigušampanja, olete loonud nauditava koosluse," lisas Voltenberg.

Mõeldes lähenevale vabariigi aastapäevale, kui lauale pannakse viin ja kiluvõileib, siis kas šampanjaga annaks paari panna mõnda Eestile iseloomilikku toitu? Või see oleks väga halb mõte?

"On tõsi, et kiluleib ja hea valge viin sobivad hästi kokku. Rääkides aga šampanjast, siis nii piduliku sündmuse juures nagu seda on vabariigi sünnipäev, on šampanja ehk vahuveinide créme de la créme samuti lahutamatu. Vähemasti minu jaoks. Ainuüksi šampanjapudeli avamine ning vahuveini voolamine kaunitesse pokaalidesse on ilus ja pidulik ning loob just õige meeleolu," rääkis Voltenberg.

"Šampanja sobib Eesti köögiga ka üldisemalt. Võtame näiteks räimed, hõrgu tindi, aga ka mõnusa lesta. Kõik need kalad, kergelt pannil võis praetuna, maitseks vaid veidi meresoola ja serveerimisel ehk kerge võikaste ja värske tillioks (eeskätt garneeringuks ja aroomi tõstjaks) ning šampanja selle kõrvale – suurepärane!" rääkis Voltenberg.

"Aga miks mitte ka kodus hoolikalt valmistatud kartulisalat, näiteks kui selles leidub hapukat õuna, on ühe mõnusa Blanc de Blanc’iga tore kooslus. Blanc de Blanc ehk peamiselt valgest Chardonnay marjast valmistatud šampanjad on üldjuhul väga toidusõbralikud. Julgemalt võib katsetada ka nii-öelda keerulisemate roogadega ning seda eriti juhul, kui tegemist on aastakäigušampanjaga."

"Kui kireks on roosa šampanja, siis üks korralik eksemplar on kindlasti toredaks kaaslaseks Eestis kasvanud hirvele, tallele või noorlooma lihale. Ka Eestis kasvatatud vutt, eriti kui proovida seda pidulaua mõttes valmistada erineval moel, eelnevalt marineerituna, kergelt küpsetatuna, on koos roseega või taas Blanc de Blanc-iga hea. Valmistamisviis ja kastmed ei peaks mistahes liha puhul olema liiga keerulised."

"Šampanja sobib ka magustoitude, näiteks vanaema õunakoogi juurde. Taliõunte hapukad-mineraalsed noodid korduvad šampanjas ning temperatuuri mõttes on hea lisada ka killuke jäätist. Šampanjaga võib julgesti katsetada, ärge kartke tabusid!" soovitab Voltenberg.