"Jaan Tootsenil on haruldane oskus avada oma filmide peategelaste sisemaailma. Seekord õnnestub vaatajal kogeda vaimustavat tunnet, justkui näeks ta loodust läbi Fred Jüssi silmade. Koostöös operaator Joosep Matjusega suudab ta edasi anda seda rahu ja teadlikkuse seisundit, mida legendaarne loodusemees Eesti metsades kogeb," kommenteerib Eesti Filmi Instituudi dokumentaalfilmide ekspert Filipp Kruusvall filmi menukust.

Režissöör Jaan Tootsen: "Seda ei osanud oodata, et kunstiliselt üsna julge film - aeglase elu ilust saab vaatajate seas nii populaarseks. Kindlasti on siin oluline osa Fred Jüssi aegumatul elufilosoofial, mis ühendab erinevaid põlvkondi. Olen kuulnud inimestest, kes ei ole aastaid kinos käinud ja on nüüd tulnud just seda filmi vaatama. Ja hästi tore, et ka väga noortele inimestele meeldib. Film on nüüd viimaseid nädalad kinodes, kes pole veel kinno jõudnud, siis tasub kiirustada."

"Fred Jüssi. Olemise ilu"

Fred Jüssi on loodusfilosoof, kes seistes looduse ja kultuuri ristteel on sügavalt läbi tunnetanud inimeseks olemise põhiküsimused. Praeguses maailmas räägitakse nii palju edukusest ja töörabamisest. See film on viljakast mittemidagitegemisest. Laiskuse ja jõudeelu kiituseks. Hümn aeglasele elule. Kulgedes mööda looduse salaradu, vaadates tundide kaupa rändavaid pilvi ja vajudes lõkkesuitsu magusasse embusse, jäävad meist kaugele maha linnakära ja majanduskasv. Nagu mõtiskleb loodusfilosoof Fred Jüssi: vahel peab olema laisk ja patune, olles iseendaga.