Pahlaks kutsutakse kalaresti, mille vahele küpsetatakse peamiselt sütel kilu. Pahla vahele läheb kala nii, nagu ta merest tuleb, koos pea ja sisikonnaga. Merest kaugemal, kus kala ei ole enam püügivärske, tehakse pahlakala roogitud kalast.

Jääkala festivali raames toimus konkurss "PARIM HIIUMAA PAHLAKALA 2020", mis pakkus võimalust pahlakilu maitsta kolmes erinevas versioonis. Võitjaks osutus pahlal küpsenud kilu, mida serveeriti koos fooliumis küpsetatud kartuliga soojal leival, lisandiks värske kurk ja sidruniviil.
Kuna tegemist oli kalafestivaliga, siis Hiiumaa kalatootjate toodangu kõrval said huvilised proovida ka Resto Lest & Lammas ning kalapood Kala ja Võrk poolt pakutavaid tooteid. Kalakujuliste leibadega kostitas festivalikülalisi kodukokk Delis Nabi.

Kuidas teha pahlakala?

Lao ehk lapi värsked kilud või räimed tihedalt pahlale. Kalad võivad olla päris üksteise kõrval, nii jäävad need mahlakamad ja mahub rohkem. Küpseta mõlemalt poolt kuldpruuniks, aitab 2-3 minutist, et kala läbi küpseks. Võta resti vahel välja, raputa peale soola ning anna kohe lauale koos kuuma kartuli ja võiga.

Retsept on pärit raamatust:

"Eesti perepeod" Harri Ilves, Lia Virkus, Tiina Väljaste