Kinnitatud juhtumite arv üle maailma oli täna hommikul 28 256, millest üle 28 000 Hiinas. Juhtumite arv Hiinas kasvas eelmise päevaga võrreldes 3694 ehk 15% võrra. Surmajuhtumeid on seni olnud 563 – üks Filipiinidel ja üks Hongkongis, ülejäänud Hiinas, vahendab CNN.

Hongkong kehtestas kohustusliku 14-päevase karantiini kõigile inimestele, kes saabuvad poolautonoomsesse linna Mandri-Hiinast, kaasa arvatud Hongkongi elanikele. Avatuks jäeti vaid kolm piiriületuspunkti.

Hongkongi valitsusjuht Carrie Lam ütles eile, et haiguspuhangul on tõusev trend. Juhtumite arv tõusis 21-ni. Vähemalt kolm nakatunut ei käinud inkubatsiooniperioodi jooksul Mandri-Hiinas, mis viitab sellele, et haigus võib olla üle kandunud kohapeal.

Hongkongis paluti streikivatel tervishoiutöötajatel täna tööle naasta, sest haigusjuhtumite arv linnas jätkab kasvu. Sel nädalal alustas Hongkongis streiki vähemalt 7000 tervishoiutöötajat, kes nõudsid piiri täielikku sulgemist Mandri-Hiinaga ja täiendavat varustust.

Hongkongis seisva ristluslaeva pardal ootab oma saatust 3600 reisijat ja meeskond pärast seda, kui kaheksal laeval olnud hiinlasel avastati viirus.

Teine ristluslaev Diamond Princess seisab ankrus Jaapani sadamalinna Yokohama esisel. Selle pardal on seni tuvastatud 20 koroonaviirusesse nakatunut ja kardetakse suurt haiguspuhangut pardal.

Et vähemalt kolmes Hiina linnas on teatatud enam kui tuhandest haigusjuhtumist, on olemas märgid, et ranged kontrollimeetmed viiruse ohjeldamiseks ei pruugi töötada.

Hiina Kommunistliku Partei ametlik häälekandja Renmin Ribao kutsus teisipäeval oma juhtkirjas üles „rahvasõjaks” viiruse vastu ning lisas, et inimesed peavad koonduma rohkem kommunistliku partei ja seltsimees Xi Jinpingi ümber selle keskmes.

Xi ise on aga viimastel päevadel kadunud olnud, teda pole olnud näha ei ajalehtede esikülgedel ega Hiina kesktelevisiooni uudistesaadetes. See on Hiinas äärmiselt haruldane, sest Xi domineerib meediakajastuses isegi siis, kui tema tegevus on suhteliselt rutiinne.

Eile näidati küll lühidalt Xi kohtumist Kambodža peaministri Hun Seniga, aga ei ole näidatud, et ta juhiks või tegeleks viirusetõrje jõupingutustega. Riiklik meedia rõhutab siiski, et Xi teeb seda kaadri taga.