Plaan loob Iisraelile aluse kõigi Läänekalda uusasunduste koheseks annekteerimiseks USA toetusel ja näeb ette ka lõpuks Palestiina riigi loomise piiratud suveräänsusega pärast üleminekuperioodi, vahendab CNN.

Trump ütles, et ettepaneku järgi jääks Jeruusalemm Iisraeli jagamatuks pealinnaks, aga ka tulevasel Palestiina riigil oleks „pealinn Jeruusalemma idaosas”. Trump ei puudutanud palestiina põgenike küsimust ja seda, kas neil oleks õigus oma endistesse kodudesse naasta. Trumpi sõnul ei aetaks ei palestiinlasi ega iisraellasi plaani järgi oma kodudest välja.

Plaan näeb ette Palestiina pealinna Jeruusalemma araabia linnaosades idapool eraldusmüüri. Need linnaosad on Kafr Aqab, Abu Dis ja Shuafat. Plaan lubab palestiinlastel nimetada oma pealinna Al-Qudsiks, mis on Jeruusalemma araabiakeelne nimi, aga see ei sisaldaks märkimisväärset osa Ida-Jeruusalemmast ega ole kaugeltki see, millega palestiinlased oma osana pühast linnast lepiksid.

Trumpi plaan annab Iisraelile rohelise tule uusasunduste annekteerimiseks hoolimata palestiinlaste toetusest plaanile, aga kohustab Iisraeli külmutama uusasunduste edasise laiendamise neljaks aastaks vastutasuks sellele, et USA tunnustab Iisraeli suveräänsust uusasunduste üle.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu ütles, et astub esimesed sammud Läänekalda asunduste annekteerimiseks pühapäeval.

Trump teatas, et plaan kahekordistab Palestiina territooriumi ja Trumpi Twitteris avaldatud kaart viitab sellele, et Iisrael on valmis andma tulevasele Palestiina riigile maatükke kõrbes Gaza ja Egiptuse piiri lähedal. Samas nõuab plaan, et palestiinlased loobuksid pretendeerimast ligi 30 protsendile Läänekaldast, teatas USA suursaadik Iisraelis David Friedman.

Palestiina omavalitsuse president Mahmoud Abbas nimetas plaani „sajandi kõrvakiiluks”.

Abbas ütles presidendikompleksis Ramallah’s, et palestiinlaste seisukoht ei ole muutunud kahe aasta jooksul, mis on möödunud Jeruusalemma tunnustamisest USA poolt Iisraeli jagamatu pealinnana.

„Ma ütleme jälle – ei, ei, ei sajandi kokkuleppele,” teatas Abbas.

Palestiinlaste suursaadik Suurbritannias ütles CNN-ile, et Trump tappis läbiräägitud lahenduse väljavaated, ja nimetas plaani teatavaks tegemist poliitiliseks tsirkuseks.

Trump väitis, et tema plaan erineb varasematest katsetest vahendada rahu iisraellaste ja palestiinlaste vahel. Ta ütles ka, et palestiinlased väärivad „kaugelt paremat elu”, kui on nende praegune olukord.

Trumpi sõnul pakub plaan välja „realistliku kahe riigi lahenduse”, mis ei sea ohtu Iisraeli julgeolekut.

„Minu visioon kujutab endast võit-võit võimalust mõlemale poolele, realistlikku lahendust, mis lahendab Palestiina riikluse ohu Iisraeli julgeolekule,” ütles Trump. „Täna on Iisrael astunud hiigelsammu rahu poole.”

Trump nimetas seda „ajalooliseks võimaluseks palestiinlaste jaoks jõuda lõpuks iseseisva riigini” ja hoiatas: „See võib olla viimane võimalus, mis neil kunagi on.”