Nii tänavail kui veebisügavustes võib aeg-ajalt inimestele torgata silma Sotsiaalministeeriumi värske tolerantsikampaania, mille hüüdlauseks on valitud "#samapaljuinimene".

Kõikide inimeste suhtes heatahtlikkust promov hoogtegevus on vähemusgruppe kajastavate postrite ja videosarjaga suutnud lõigata südamesse Eesti konservatiivide esiduole: Mart ja Martin Helmele.

"See on ikkagi meile näkku sülitamine," märkis Mart Helme pühapäeviti eetrisse lastavas EKRE hääletorus, raadiosaates Räägime Asjast. "Eks meil jääb ikka väga sügav okas sellest hinge.”

Nii isa kui poeg selgitasid, et kõnealune kampaania kavandati tagaselja, jätmata EKRE kui koalitsioonipartneri vaated ja arvamused kaasamata. Mõlemi silmis võrdub see teiste valitsuspartnerite poolt noa selga löömisega - kõigil ju teada, et nende partei jaoks on tegemist "täieliku punase rätikuga".

Raha uputamine

Martin Helme silmis pole eurorahakukrust sündinud kampaania riikliku kasufaktoriga, märkides saates, et Euroopa Liidult tulevat raha tuleb kasutada viisil, mis ka Eestile kuidagiviisi kasu tooks.

"Lisaks maksumaksja raha asjatule kulutamisele ei meeldi mulle ka euroraha asjatu kulutamine," sõnas rahandusminister kampaania kontekstis ning kasutas mõtte ilmestamiseks ideed eurode Peipsi järve uputamisest.

Topeltstandardid

Erakonna esifiguuride sõnul on EKRElased end piisavalt selgelt väljendanud, suheldes sel teemal nii pea- kui ka sotsiaalministriga "väga lahtise tekstiga".

“Niimoodi ei saa edasi minna, see ei ole meie jaoks vastuvõetav. Kui seda teeb ministeerium, sõltumata sellest, mida minister ütleb, siis peab minister ministeeriumi kontrolli alla võtma. Kui seda tehakse ministri heakskiiduga, siis ühel hetkel me ei saa enam selle ministriga samas valitsuses olla. See on nii põhimõtteline asi meie jaoks,” teatas Martin Helme.

Partei juht Mart Helme märkis, et kampaania käikulaskmine on toonud kaasa koalitsiooni-sisese lõhestatuse. Lisaks rõhus ta topeltstandarditele: “Kui nemad ütlevad, et meie retoorikaga tuleb neil ühel hetkel piir ette, siis mina ütlen, et meile tuleb piir ühel hetkel ette, kui selliste kampaaniatega jätkatakse.”

Kas Helmed on valmis koalitsiooni kõnealuse kampaania tõttu katki rebima?