Kohtumisel osalenud allikate teatel nõudis Euroopa Liidu eesistujariik Soome seepeale Ungarilt kirjalikku selgitust ja vabandamist. Kovácsil paluti ka saalist lahkuda. Kovács mainis oma mitmetes säutsudes ungari päritolu miljardäri George Sorosit, keda süüdistas selle kuulamise taga olemises, vahendab Yle Uutiset.

Kovács nimetas kuulamist „Sorosi orkestri järjekordseks lootusetuks katseks jätkata solvanguid Ungari vastu”. Kovács kritiseeris nii eesistujariiki Soomet kui ka teiste riikide sõnavõtte.

Kohtumise eesistuja oli Soome Euroopa asjade minister Tytti Tuppurainen.

Ungarit kuulati Soome eesistujaperioodil teist korda artikli 7 järgse distsiplinaarmenetluse osana, sest liikmesriigid pidasid seda vajalikuks. Euroopa Parlament käivitas eelmisel aastal distsiplinaarmenetluse, sest hindas, et on olemas risk, et Ungaris ei peeta kinni Euroopa Liidu aluseks olevatest väärtustest.

Kümmekond riiki väljendas kuulamisel muret eriti Ungari meediavabaduse, akadeemilise vabaduse ja õigussüsteemi üle. Umbes kaks tundi kestnud arutelu nimetati viisakaks, aga tõsiseks.

Soome Euroopa ministri Tuppuraineni sõnul on Soome olnud konstruktiivne ja koostöövõimeline. Tuppurainen loodab, et tulevased eesistujariigid toimivad samamoodi.

„Tegemist ei olnud mingil juhul mingi kohtuprotsessiga, vaid sellega, et valusaid asju peab suutma koos arutada. Me oleme pakkunud Ungarile võimaluse oma seisukohti esitada,” ütles Tuppurainen.