Eugénie Brazier oli esimene naissoost kokk, kes pälvis 1933. aastal kolm Michelini tärni. Tunnustus sai samal aastal osaks ka Marie Bourgeois´ile ja 1951. aastal Marguerite Bise´le. See kuulus naiskokkade trio tegi ilma Prantsuse kulinaariaajaloo esimeses ešelonis.

Kuulsale kolmikule on aja jooksul järgnenud ka teised kolme Michelini tärniga pärjatud naiskokad. Tänapäeval leidub 130 restorani hulgas, mis hinnatud kolme Michelini tärniga, kõigest viis naiskokka.

2019. aasta lõpuks moodustavad naissoost kokkade poolt juhitud restoranid, millel on 3 Michelini tärni vähem kui 4% kõigist kolme Michelini tärniga tunnustatud restoranidest, mistõttu see on küllaltki haruldane.

1. Dominique Crenn


Dominique Crenn pälvis alles üsna hiljuti kolm Michelini tähte. Crenn on ühtlasi ka esimene naine USA-s, kes sai maailmakuulsa Michelini juhendi poolt maineka hinnangu oma Atelier Crenn restoranile San Franciscos 2018. aastal.

2. Elena Arzak


Elena Arzak ja tema isa Juan-Mari Arzak on aastakümneid olnud koos perega Hispaanias San Sebastiánis asuvas restoranis Arzak Baski avangardse kokandusliikumise esirinnas. Restoran Arzak pälvis Michelini 3 tähte 1989. aastal ja 2012. aastal tunnustati Elena´t maineka World’s Best Restaurants Female Chef of the Year tiitliga.

3. Annie Feolde


Annie Feolde on kõige pikemat aega suutnud hoida kolme Michelini tärniga naiskoka tiitlit. Ta pälvis tunnustuse 1992. aastal Firenzes Enoteca Pinchiorri restoranile. Feolde, on juhib restorani koos oma sommeljeest abikaasa Giorgio Pinchiorriga alates 1970. aastate algusest.

Féolde oli ka esimene naiskokk Itaalias, kes võitis kolm Michelini tärni ja ühtlasi neljas naissoost kokk, kes on kunagi selle tunnustuse saanud.

4. Anne-Sophie Pic


Anne-Sophie Pic on üks neljast Prantsuse naiskokast, kes selle maineka tunnustuse on välja teeninud. Tema Prantsusmaal Valence'is asuval restoranil Maison Pic on kolm Michelini tärni. Restorani juhtis kõigepealt Anne-Sophie isa, kuid peale tema surmani võttis tütar ohjad enda kätte. Ta nimetati maailma viiekümne parima restorani poolt 2011. aastal parimaks naissoost kokaks.

5. Nadia Santini


Itaalia kokk Nadia Santini pälvis Michelini 3 tärni kõrge tunnustuse 1996. aastal Itaalias Canneto sull'Oglios asuva pererestorani Dal Pescatore eest. Santini hoiab saadud 3 Michelini tärni siiani. Maailma 50 parimat restorani kuulutasid Santini 2013. aastal maailma parimaks naissoost kokaks.

Michelini tärnide ajalugu ulatub 1888. aastasse, mile vennad vennad Andre ja Edouard Michelin asutasid Prantsusmaa väikelinnas Clermont-Ferrand firma Michelin, mis on tänapäeval üks suurimaid autokummide tootjaid maailmas.

Esimese Michelin Guide’i andis firma välja aastal 1900 ja see aitas Prantsusmaal ringi reisivatel autoturistidel leida korralikku öömaja, söögikohta, bensiinijaamu jne. 1926. aastal võeti kasutusele üks tärn hea toidukoha märkimiseks ja 1930-ndail lisandus sellele veel teine ja kolmas.

Tänapäeval ilmub Michelini reisijuhte enam kui paarikümne maailma riigi kohta. Restorane hindavad Michelini anonüümsed eksperdid viie näitaja alusel: toiduainete kvaliteet, maitse- ja lõhnabuketi valdamise ning toiduvalmistamise oskus, valminud roogade isikupärasus ja hinna ning kvaliteedi suhe.

Tärni saanud restorani tehakse kontrollvisiite iga pooleteise aasta järel.

Mida tärnid tähendavad?
Üks tärn – väga hea restoran omas klassis.


Kaks tärni – suurepäraselt valmistatud toiduga külastamist väärt restoran.


Kolm tärni – pikemat reisi väärt erakordse kokakunstiga restoran.

Allikas: Fine Dining Lovers