Riigikaitsekomisjoni esimehe Andres Metsoja (Isamaa) kinnitusel ei ole Kellavere radaril töötamisega mingisuguseid probleeme.

"Radar töötab. Selle kohta on lihtsalt koostatud ohu- ja mõjuhinnanguid juhuks, kui tuulepark tuleks sinna etteantud mahus. See, et täna selle radariga mingeid probleeme oleks, ei vasta tõele," kinnitas Metsoja.

Ta kinnitas, et radaripargi uuendamine on tingitud üksnes tuulepargi rajamise tõttu, mis radari tööd takistab. Uus radar peaks kerkima viie aastaga. "Aga fakt on, et see [Kellavere] radar toimib," kordab Metsoja veel üle.

Kellavere radari töökorras olemist kinnitab ka kaitseministeerium. "Eesti eelhoiatussüsteem, mis toimib ka NATO eelhoiatusena, töötab. Hiljuti kaasajastatud raud- ja tarkvaraga Kellavere radar on töökorras," ütles ministeeriumi pressiesindaja Karin Kivipõld.

Kivipõld kinnitab, et kaitsevägi on koostanud analüüsi, kus on kirjeldatud Kellavere radari tehnilisi karakteristikuid ja tuulikute häiringuid radari tööle.

Andres ja Oleg sõnajalgade plaanile rajada Aidu tuuleparki 30 kolmemegavatist tuulikut seisab vastu kaitseministeerium, kelle hinnangul segaksid tuulikud Kellavere õhuseireradari tööd.

"Kuna see dokument sisaldab radari tööparameetrite kirjeldusi, on see ohuhinnang riigisaladus, millega tutvumiseks peab olema vastava tasemega riigisaladusele juurdepääsu luba ja põhjendatud teadmisvajadus," ütles Kivipõld.

Üks riigisaladus, mida mina olen kuulnud, on see, et Kellavere radar lihtsalt ei tööta.
Martin Helme Postimehele

Justiitsminister Raivo Aeg ütles tänases riigikogu infotunnis, et mis puudutab võimalikku riigisaladuse väljalobisemist või lekitamist, siis eeskätt peavad siin sellele hinnangu suutma anda kaitseministeeriumi ja kaitseväe spetsialistid.

"Minu hinnangul või mulle tundub, et see oli selline utreeritud, väljavisatud väide, mingitele konkreetsele allikatele seal ju ei viidatud, lihtsalt tegemist oleks nagu olnud mingi kuulujutuga," ütles Aeg.