Reidi tee foorid on kuni 27. detsembrini testrežiimil, et katsetada uut adaptiivset fooritarkvara ja seadmeid, mis võtavad arvesse liiklusvooge ning teostavad sõidukite loendusi.

Alates 3. detsembrist on ka Reidi tee jalakäijate foorid testrežiimil ehk nupule vajutades saab rohelist tuld tellida. Samas 3. detsembri liiklusvoogude monitooring näitab, et enamus juhte sõidavad harjumuse kohaselt mööda Narva maanteed kesklinna suunas ja Reidi tee on pooltühi.

Abilinnapea Kalle Klandorfi sõnul kulub üks või kaks kuud selleks, et liiklusvood muutuksid, võttes arvesse uut liiklusruumi. „Alles seejärel saame fooridele teha lõpphäälestuse ning Reidi tee adaptiivne foorisüsteem saab hakata koguma õigeid andmeid liiklusvoogude kohta. 1. jaanuarist on kavas ka kiirusrežiimide dünaamiline muutmine vastavalt liiklusoludele,“ täpsustas Klandorf.

Pirita teel on linna suunas kaks sõidurada tavatranspordile ja üks sõidurada ühistranspordile.

Ühel tavasõidukite sõidurajal saab sõita hea liiklussujuvusega ligi 900 sõidukit tunnis, seega kahel sõidurajal kokku ligi 1800 sõidukit. Sõita soovib aga hommikusel tipptunnil 4-5 korda rohkem sõidukeid. Peamine autode vool tuleb Viimsi suunalt ja nii moodustubki hommikusel tipptunnil Pirita teel pidev liiklusvoog. „Seepärast ongi fooride kasutamine Pirita tee liiklusvoo peatamiseks vajalik, sest ainult rohelise lainega kuni kesklinnani oleks Pirita tee aeglustunud liiklusvoog kesklinnas ning kõikidel ristuvatel tänavatel oleks võimatu sõita.“

Ühtlasi rõhutas abilinnapea, et kui kesklinnas on liiklus ristmikel korraldatud fooridega, siis tuleb sujuva liikluse tagamiseks ning ristmike nii-öelda kinnisõitmise vältimiseks pidevat liiklusvoogu jaotada. „Pirita tee liiklusvoo jaotamine fooridega Russalka ristmikul on viimane koht enne linna suundumist ning samas on see ka esimene koht, kus ristuvad kaks suuremat liiklusvoogu – Pirita tee ja Narva maantee omad,“ sõnas Klandorf.

„Pirita tee kahe sõiduraja liiklus jaguneb seejärel neljale sõidurajale ehk kaks Reidi teele ja kaks Narva maanteele. Ilmselgelt on Reidi tee mõju positiivne läbilaskvusele, kuid täpsete andmete ja hinnangute tegemiseks on vähem kui nädal peale tee avamist ka ilmselgelt liiga vara," lisas abilinnapea.