Ratase sõnul kinnitas Taimar Peterkopi komisjoni koostatud raport varasemaid kahtlusi probleemide osas maaeluministeeriumi juhtimises. "Kui vaadata maaeluministri väiteid ja komisjoni aruandes toodud järeldusi, ei ole Mart Järvikul minu arvates mõistlik, ega pole tal ka võimalik tõhusal moel ministri kohustusi täita. Seetõttu tegin täna hommikul koalitsioonipartnerite juhtide ühisel otsusel otsuse vabariigi presidendile esitada ettepanek maaeluminister Mart Järvik ametist vabastada," teatas Ratas pressikonverentsil.

Lisaks vabastas valitsus täna nüüdseks juba endise maaeluministri Mart Järviku ettepanekul koostöö mitte laabumise tõttu ametist kantsler Illar Lemetti, kes on olnud võtmetegelane Järviku küsitava tegevuse avalikustamisel.

Ratas ütles pressikonverentsil mitut puhku, et tal ei ole Illar Lemetti tööle mingeid selgeid etteheiteid. Küsimustele, et miks siis oli vaja kogenud ametnikku, kes lahtilaskmise korral pealegi veel kohtuga ähvardab, lahti lasta, Ratas otsesõnu ei vastanud. Ta ütles vaid, et Lemetti lahtilaskmine oli "vajalik, et lahendada juhtimiskriisi".

"Mul ei ole Lemettile ühtegi konkreetset etteheidet, vabastasime ta selleks, et tekiks joon vahele, et juhtimiskriis lõppeks," ütles Ratas.

Peaminister kohtus õhtul president Kersti Kaljulaidiga. Viimane ütles pärast kohtumist meediale, et ta vabandab Lemetti eest selle eest, kuidas riik on temaga käitunud. Ta ütles, et on lubamatu, et Lemettist tehti poliitilise kauplemise osa ning kui selline tegevus jätkub, on kõigil põhjust muret tunda.

Avaliku teenistuse seaduse järgi saab kantsleri enne tähtaega teenistusest vabastada, kui ministri hinnangul nende koostöö ei laabu ning ministri ja kantsleri koostöötamise algusest on möödunud vähemalt pool aastat. Maaeluminister Mart Järviku hinnangul ei laabu tema koostöö kantsler Illar Lemettiga. Pool aastat koos töötamisest möödus 29. oktoobril.

Indrek Saar: Lemetti vallandamine tähistab ametnike suukorvistamise ja politiseerimise algust.

Sotside liidri Indrek Saare hinnangul näitab maaeluministeeriumi kantsleri Illar Lemetti vallandamine seda, et valitsus on asunud EKRE taktikepi all Eesti ametnikkonda poliitiliselt survestama.
„Kantsleri tagandanud Jüri Ratase valitsus saatis signaali Eesti ametnikkonnale: kui te näete hämaraid ja ebaseaduslikke tegusid, siis olge vait. Muidu lendavad teie pead. See otsus tähistab ametnike suurkorvistamise ja politiseerimise algust,“ ütles Saar.

Lemetti vabastamise on hukka mõistnud ka Reformierakonna liider Kaja Kallas: ta ütles Delfile, et sisuliselt on korruptsioonist teatamine muudetud karistatavaks.

"Maaeluministeeriumi kantsleri ametist vabastamine näitab, et valitsus karistab neid, kes on ausad, seaduskuulekad ja teevad oma tööd südametunnistusega. Peaminister ise tellis riigisekretärilt raporti, mis kinnitas, et kantsler Lemetti rääkis tõtt," teatas Kallas Delfile.

Eelmisel reedel teatas Lemetti peaministrile, et kui ta korruptsioonist teatamise tõttu ametist vabastatakse, pöördub ta kohtusse. Jüri Ratas soovis Lemettile pressikonverentsil selleks edu.

EKRE üks juhte, rahandusminister Martin Helme on tasandanud oma varasemat sõnavõttu, milles lubas Järviku lahtilaskmise korral terve valitsuse laiali saata, lisanud sellele tagantjärele uusi tähendusi.

"Minult on juba küsitud, mis sai minu öeldud seisukohast, et kui Mart Järvik maha võetakse, siis valitsus laguneb," kirjutas Martin JHelme sotsmeedias. "Ei lagune, praegust valitsust on Eestile väga vaja. Meie jäika seisukohta oli vaja, et võtta aeg maha ja rääkida asjad koalitsioonikaaslastega läbi. Oli vaja, et luua järgmisele ministrile normaalne stardipositsioon ja lahkuvale ministrile võimalus väärikalt lahkuda," kirjutas Helme.