Äsja poja esimest päris sünnipäeva tähistanud Mari-Liis räägib sellest, kuidas ta esiklapse sündides oli teoorias rinnaga toitmise ekspert: teadis temagi, et rinnapiim on lapsele parim. Vähehaaval selgus aga, et tervele perele oli parim hoopis teine lahendus – nimelt see, mis esialgu tundus halvim. Selle lahendusega leppimine nõudis Mari-Liisilt suurt pingutust.

Nii nagu Mari-Liisi loo puhul kujutab ka kolme lapse ema Kadri kogemus paljude lapsevanemate igapäevast paradoksi. Liigses täiuseihas ja soovis teha oma pisikesele head kipume enda vajadused tagaplaanile jätma. Ent kas me saame vastutada kõige eest? Pereterapeut ja vanemluskoolitaja Merit Lilleleht soovitab rahulikult läbi mõelda, mis on sinu võimuses ning mida sa tegelikult kontrollida ei saa – näiteks, millal beebi magama jääb ja kui kaua tal uinumiseks aega kulub.

Jah, ta on sinu laps, ent tegelikkuses sinust eraldi seisev inimene, oma soovide, harjumuste ja vajadustega. Sinu ülesanne on luua talle turvalised võimalused, aga sa ei ole süüdi, kui tal on sõbra lapsest kehvem uni või söögiisu.

Ühe ema kolm lugu: masendusest üüratu õnneni

„Mida rohkem eksimusi ma iseendale luban, seda parem ema olen. Tean seda alles nüüd, kui mul on kolm last,” kirjutab emaks kasvamise kogemusest Kadri (33).

Kolmekesi voodis

Kui sinu ja partneri kõrvale lisandub voodisse kolmas, väike inimene, võib see teie tavapärase pereelu sassi lüüa. Kuidas luua kõigile mõnus uni ja head suhted?

Elu muutev millimeeter

Pealtnäha tavalist vastsündinu elu sai Johann-Roger elada pelgalt kolm päeva. Siis selgus, et tema esimene eluaasta saab olema kõike muud kui tavaline.

Mõnus vankriuinak ka miinuskraadidega

Enamus lapsi magavad õues paremini kui toas. Kaitse magavat beebit külma eest, ent ära jää isegi pakasehirmus tuppa! Siin on sulle väike õuesmagamise ideepank.

Viis fakti turvalisest autosõidust

Kui laps on autosse korralikult kinnitamata, saab ta laupkokkupõrkel 50 km/h sisse samasuguse hoo kui viiendalt korruselt alla kukkudes. Seetõttu mõtle kindlasti läbi, millist turvavarustust ja kuidas kasutada. Siin on sulle mõned asjad, millega kindlasti arvestama peaksid.

Odav või kallis beebibodi? Kuidas valida beebile nahasõbralikke riideid? Mis on tegelikult ökomärgise taga ja kas odavpoe beebibodi on kuidagi halvem?

Ka ökomärgisega riided võivad olla paljude kemikaalidega töödeldud, seevastu märgiseta riided võivad olla peaaegu kemikaalivabad, kuid tootja pole jaksanud endale kallist ökomärgist osta. Siin on sulle põhjalik teejuht beebi riiete valikul.

Esimesed sammud, toetavad jalatsid

Esimesed tuterdavad sammud annavad märku, et pisikesed jalakesed vajavad nüüdsest mugavaid ja turvalisi jalanõusid. Milliseid täpselt? Kuidas ergutada tema kõndima minekut?

Miks need vaktsineerimise müüdid tõele ei vasta?

Sotsiaalmeedias ringleb vaktsineerimise kohta palju müüte, mis tõele ei vasta! Loe, miks need müüdid on ohtlikud.

Kuidas kasvatada väikest kõigesööjat?

“Miks te määrite mu suud selle asjaga?!” vaatas beebi meid etteheitvalt, kui esimene miniatuurne lusikatäis imelist udupeene retsepti järgi tehtud ökokõrvitsa­püreed talle suhu maandus. Oeh, ja see oli alles algus!

Kui imetamine lihtsalt ei õnnestu…

Rinnapiim on lapsele parim. Seda teab vist iga ema. Pudelist toitjatesse suhtutakse seetõttu kui natuke halvematesse vanematesse, sest nad on otsustanud oma lapsele pakkuda seda halvemat, kunstpiima. Mari-Liis kirjutab oma beebi varjatud reflukshaigusest, mida ta pidas gaasivaludeks ja miks imetamine keeruliseks osutus.

Beebiga reisile!

Reis beebiga – kas hullumeelsus või hea vaheldus argipäeva? Kuhu minna ja millega arvestada, soovitab kogenud beebiga reisija Heleri.

Pinni ja panni, meie lähme vanni

Vann ja parajalt soe vesi aitavad maailma avastada ja samal ajal ka areneda. Miks on vann tervisele ja hea ning kuidas sulistada?

Mänguasjade ohutuses ära allahindlust tee

Beebi jaoks turvaline mänguasi on tugev ja vastupidav, mürgivabast materjalist ning sel ei ole pisikesi osakesi. Kuidas valida ohutuid mänguasju ja mida kindlasti vältida?

Mõnusalt punutud pesa toob parima une

Leebe unekool tervel pere une heaks!

Millega nad päriselt mängivad?

Mänguasjapoodide letid on lookas. Krabisevad, värvilised, kõrisevad, laulvad ja piiksuvad lelud. Arendavad, ilusad, moodsad ja vajalikud tunduvad need kõik. Aga millega lapsed päriselt mängivad? Küsisime oma lugejatelt. Vastuseid tuli seinast seina, ent enamik neid asju ei olegi laste mänguasjad, vaid juba ammu kodus olemasolevad esemed. Rahul on nii lapsed kui ka vanemad.

Lutt – sõber või mitte?

Lutt pakub turvatunnet ja rahustab beebit. Ent sel on ka varjukülgi.

Klaudia Tiitsmaa: minust sai Ema

Poiss sündis päeval, kui mu kaasa soovis korraldada mu unistuste sünnipäeva. Ma polnud aastaid sünnipäeva pidanud. Hiljuti olin aga unistama hakanud päevast, mil minu vanaema ja mu elukaaslase Vallo vanaema saavad teineteist näha – et kohal oleksid kõik mu naisjuured, kes on alati mulle toeks olnud.