Jahedamate ilmadega ei ole harv olukord, kus kodutu kassiga kohtutakse mõne prügikasti kõrval, oma koduhoovis või hoopis auto kapoti peal, rattakoopas või mootori sees. Tihti tekib sellisel juhul inimestel küsimus, et mida nüüd teha, sest igal loomal peaks olema õigus turvalisele ning soojale keskkonnale.

Kodutu looma päästmine on imeline ja meeldejääv heategu!

Püüa kass kinni

Esimese asjana tuleks kass kinni püüda. Kodu lähedusse tuleks kassi jaoks panna välja toit ja vesi. Samas tuleb tähele panna, et toidukausid ei oleks tiheda liiklusega kohas, vaid pigem seal, kus inimesi palju ei liigu. Nii tunneb kass end turvalisemalt ja hakkab tasapisi teda toitvat inimest usaldama. Kui kass on arg ja ise kaasa ei tule, siis võib püüdmine võtta aega mitu ööpäeva. Siis, kui tundub, et kass on hakanud järjepidevalt söömas käima, on soovitatav lähimast kodutute loomadega tegelevast varjupaigast või MTÜst laenata püügipuur ning hakata toitu järgmistel kordadel juba puuri panema.

Püügipuuri sisse võib panna kuuma veega segatud pasteedist konservi, mille lõhn levib kaugemale ning on kassidele tihtipeale vastupandamatu. Kui kass on astunud püügipuuri ning uks on sulgunud, siis võib loomakesel tekkida paanika ning üritab selle käigus kogu hinna eest põgenema pista. Sellisel juhul on soovitatav asetada puurile mõni vana tekk või saunalina, et kassi vaatevälja piirata ning vähendada lõksus olemise hirmu. Pimedas tunneb kass end turvalisemalt.

Mine loomakliinikusse

Kui kass on kinni püütud, siis järgmise sammuna tuleks kassiga minna lähimasse loomakliinikusse. Loomakliinikus saab kontrollida, kas kassil on kiip. Kui see on olemas ja ka registrisse kantud, siis on suur tõenäosus, et kass pääseb koju tagasi.

Kahjuks on aga sagedasemad hoopis need olukorrad, mil kassil kiipi ei ole. Kui kassil ei ole kiipi, siis on soovitatav võtta ühendust kohaliku varjupaigaga või mõne kohaliku loomadega tegeleva MTÜga. Kohaliku omavalitsuse poolt hallatava varjupaiga kohustuseks on leitud kassi majutada 14-päeva.

Annetuste najal toetuvate MTÜde käest võib tihti saada esimeseks vastuseks, et varjupaiga karantiin ja kõik hoiukodud on täis ning kas leidjal on võimalik endal ajutiselt kassile kodu pakkuda. MTÜdel on palju kergem leidjat aidata, kui leidjal on võimalik pakkuda kassile ajutist hoiukodu ning lasta kassile ära teha esmased protseduurid- parasiiditõrje, vaktsineerimine, steriliseerimine/kastreerimine ja kiipimine. Kui sellised asjad on tehtud ning loom on terve, siis on suurem võimalus võtta MTÜdel kass enda hoole alla, sest kass on võimalik lasta otse lahtiselt vabapidamisse liikuma.

Paku ise hoiukodu

Kui ajutist hoiukodu on võimalik pakkuda, siis võiks looma majutada kõigepealt mõnda pisemasse ruumi. Väga hästi sobib selleks näiteks vannituba. Hirmunud ning võõras kohas olevad loomad tunnevad end pisemates ruumides enamasti kindlamalt.

Ruumist tuleks eemaldada kodukeemia ja kergesti purunevad esemed, et ehmunud kass midagi kogemata ära ei lõhuks ning enesele viga ei teeks. Kindlasti võib meeles pidada, et tänavalt just tuppa saabunud kass on niivõrd väsinud ja kurnatud, et ta võib mitu päeva lihtsalt magada ning ka toidust keelduda.

Vormista leitud kassist kuulutus

Kassist tuleks teha esimesel võimalusel ka ilusad selged pildid ning vormistada kuulutus. Ehk on keegi oma kassi kaotanud? Kuulutus peaks olema lühike, kuid kajastama kõike olulist: kust kass leiti, sugu, karvastik, silmavärv ning kui on kohe näha, siis ka mõni silmaga nähtav eripära. Kuulutuse võiks panna paberkujul tänavatele ja postitada ka erinevatesse sotsiaalmeedia kanalitesse ja jagada ka erinevate MTÜdega, et kui keegi peaks sarnast kassi otsima, siis oleks võimalik leidjaga ühendust võtta.

Kokkuvõtteks tasub meeles pidada, et kodutu looma päästmine ning majutamine ei pruugi olla kerge ning ühe abitud hinge päästmine on hindamatu heategu, mis on seda väärt!