Lahkudes saab ajalooliselt suurimast kasvuhoonegaaside õhku paiskajast ning juhtivast nafta- ja gaasitootjast USA-st ainus riik väljaspool seda kokkulepet, vahendab Reuters.

USA välisminister Mike Pompeo kinnitas sammu eile, tuues välja, et USA on emissioone viimastel aastatel kärpinud, kuigi on energiatoodangut suurendanud.

„USA on uhke oma tulemuste üle maailma liidrina kõigi emissioonide vähendamises, paindlikkuse suurendamises, majanduse kasvatamises ja oma kodanikele energia kindlustamises,” ütles Pompeo.

Euroopa Liit väljendas pettumust.

„Ühendriikide taganemine Pariisi kokkuleppest tähendab, et meie ülejäänud peame oma koostööd veelgi suurendama,” ütles Euroopa Liidu eesistujariigi Soome keskkonnaminister Krista Mikkonen täna. „Me jätkame koostööd USA osariikide, linnade ja kodanikuühiskonnaga kliimategevuse toetamiseks.”

USA välisministeeriumi kiri ÜRO peasekretärile António Guterresile paneb käima kella protsessis, mis peaks lõpule jõudma üks päev pärast USA 2020. aasta presidendivalimisi.

Kõik demokraatide presidendikandidaadid, kes püüavad Trumpi presidenditoolilt tõrjuda, on lubanud taas Pariisi kliimakokkuleppega ühineda, kui võidavad.

President Barack Obama administratsioon allkirjastas kokkuleppe USA nimel 2015. aastal, lubades kahandada USA kasvuhoonegaaside emissiooni 2025. aastaks 2005. aasta tasemega võrreldes 26-28%.

Trump lubas valimiskampaanias sellest lubadusest taganeda, väites, et see kahjustab USA majandust, samas kui teised suured saastajad nagu Hiina suurendavad emissioone. ÜRO reeglite järgi pidi Trump paberite esitamisega eilseni ootama.

Trump on aga juba hakanud mitmeid Obama-aegseid emissioone piiravaid reegleid tühistama muu hulgas elektri-, auto- ning nafta- ja gaasisektoris. Osariikide peaprokuröride tänavuse raporti järgi võib see suurendada USA süsinikuemissioone 2025. aastaks 200 miljoni tonni võrra.

Mitmed USA demokraatide valitsetavad osariigid ja omavalitsused on püüdnud kehtestada oma regulatsioone emissioonide piiramiseks ja taastuvate energiaallikate promomiseks.

Kuni formaalse lahkumiseni jätkab USA osalemist läbirääkimistel kokkuleppe tehniliste aspektide üle.