Põhjamaades peitub põhjus seleenivaeses pinnases. Seleeni sisaldab ainult see pinnas, kus on toimunud vulkaanilised protsessid. Itaalias ja Mandri-Hispaanias on tase normi piires, kuid ülemäära on seleeni näiteks vulkaanilisel Tenerifel, samuti Brasiilias, Argentinas ja Costa Ricas.

Soomlased asusid selgitama, kui palju väheneb seleenisisaldus rasedate organismis, ja kaasasid uurimisse ka eestlased. „Uuritud rasedate seleenitase langes väga madalale,” selgitab teadlane. Põhjuseks see, et niigi madala seleenitasemega tulevane ema annab osa seleenist lapsele, ent ise ei saa seda kusagilt juurde. Toidulisandid ei ole rasedatele vastunäidustatud, kuid enne nende tarvitamist tuleb seleenitase siiski kindlaks määrata, ilmaasjata ei ole mõtet toidulisandeid võtta. „Kui organismis ei ole piisavalt seleeni, oled haigustele vastuvõtlik, nii lihtne see ongi,” ütleb Anu Viitak ja lisab, et Soomes soovitavad ortopeedid ka luumurdude ja ortopeediliste probleemide korral võtta seleeni topeltdoosi...

Kuidas seleenitaset määratakse, milline on seleeni seos onkoloogiliste haigustega ja kust mis vormis seleeni lisaks tasub võtta? Loe kõigest lähemalt artiklist.