"On üheselt selge, et peaprokuröri ametisse nimetamise ajaraami ei saa seostada EKRE kohustusega leida esimesel võimalusel pädev väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministri kandidaat," kirjutab Ratas.

Siseminister Mart Helme ütles EKRE volikogu eel ERRile, et nad ei pruugi ministrikandidaati esitada enne, kui justiitsminister on esitanud EKRE jaoks sobiva peaprokuröri kandidaadi.

"Peaprokuröri kandidaadi esitamine on vastavalt seadusele justiitsministri ülesanne ning loomulikult arutatakse vastav ettepanek valitsuses ühiselt läbi. Väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministri ametikoht on koalitsioonilepingu järgi Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna täita. Tegemist on riigile ja ka erasektorile tähtsate valdkondadega, mis vajavad täit pühendumist. Seetõttu on oluline, et uus minister peagi ametisse astuks."

Lisaks kirjutab Ratas, et sotsiaalministeerium toetab oma valitsemissalas hasartmängumaksu vahenditest erinevaid ühinguid ja tegevusi. "Nende hulgas on näiteks abivajavate laste, eakate ja puudega inimeste toetamisele, aga ka võrdse kohtlemise edendamisele, vaimsele tervisele või vigastuste ennetamisele suunatud töö," märgib ta. "Taotlusi hindavad valdkonna spetsialistid ning nende tegevus on suunatud meie ühiskonna arendamisele ning abivajajate toetamisele. Demokraatlike riikide valitsused ei tee poliitilisi ettekirjutusi, milliseid inimõiguste, võrdse kohtlemise, huvikaitse või sotsiaalhoolekandega tegelevaid ühinguid ja initsiatiive avalikest vahenditest toetada võib ja tohib. Eesti Keskerakond seisab oma valitsustes sidusa ühiskonna eest, mille liikmed tunnevad end kaasatuna ja lõhed erinevate ühiskonna gruppide vahel vähenevad."

Tema selgitus tuleb selle taustal, et EKRE volikogu tegi täna avalduse, et valitsus peab lõpetama kõigi ideoloogiliste kodanikuühenduste riikliku rahastamise. "On ebaseaduslik, et Eesti LGBT ühingut toetatakse hasartmängumaksust laekuvatest summadest," väitsid nad.

Ratas ütleb, et valitsusse kuuluvatel erakondadel on võimalik oma muresid, südameasju ning ideid ühiselt erinevates koalitsiooni aruteluformaatides tõstatada ja arutada. "Poliitilised avaldused, deklaratsioonid või petitsioonid erimeelsusi tekitavates küsimustes ei aita kuidagi kaasa ühiste eesmärkide saavutamisele ning sisulise koostöö tegemisele. Seda enam, kui nendega astutakse koalitsioonipartneri ministrite valitsusaladesse personali- või rahastusotsuste tegemisel."

Tanel Kiik kirjutas oma Facebooki lehel, et Ratas tõi oma kommentaaris õigesti välja, et koalitsioonisiseseid eriarvamusi on tavaks arutada rahulikult omavahel, mitte meedia vahendusel vastandusi otsides. "Täpselt niisamuti tuleks igal ministril keskenduda eeskätt oma valitsemisala väljakutsete lahendamisele, mida meie riigis paraku jagub kõigis valdkondades."