„TLT-s on viimase aasta jooksul rakendatud mitmeid muudatusi alates hangetest kuni dokumendisüsteemideni, et korruptsiooniriski vähendada. Paraku näitas TLT sisekontrolöri aruanne, et vaatamata uuendustele ei ole kõik tehingud ja laoarvestus siiski läbipaistvad ning on ruumi kahtlustele, mille kontrollimise pädevust ei ole TLT-s ega Tallinna linnavalitsuses,“ ütles TLT nõukogu esimees Kalle Klandorf.

TLT nõukogu esimees on sisejuurdluse tulemusi arutanud ka juhatuse esimehe Deniss Boroditšiga ja edasised otsused sõltuvad politsei hinnangust sisejuurdluse tulemustele.

Põhja ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Kaarel Kallas teatas, et hetkel tutvuvad prokuratuur ja politsei uue kuriteoteate sisuga ja seetõttu ei ole praegu võimalik veel täpseid kommentaare anda.

TLT juhatuse esimees Deniss Boroditš rõhutab läbipaistvuse vajadust, sest TLTs ei ole kohta korruptsioonile. „Kuna meil on väga halb kogemus ja me ei taha, et korruptsioonijuhtumid TLTs kunagi korduksid, toetame seda, et politsei oma hinnangu annaks, “ ütles Boroditš.

Deniss Boroditši sõnul on viimase aasta korruptsiooniennetuse meetmed andnud juba ka positiivset majanduslikku mõju. „Näiteks on linnatranspordi varuosade kulu süsteemi läbipaistvamaks muutmise järel vähenenud sama töö mahu juures kolmandiku võrra. Nende eesmärkide saavutamiseks oleme uuendanud TLT personali, teeme koostööd õiguskaitseorganitega ja kahtluse korral esitame kuriteoteate. Näiteks möödunud aasta augustis esitasime kuriteoteate endise haldusdirektori Toivo Moorasti suhtes, mille järel alustati ka kriminaalmenetlust,“ ütles Deniss Boroditš.

TLT esitas tänavu oktoobris endistele töötajatele, kelle osas käib kriminaalmenetlus, tsiviilhagi summas 1,9 miljonit eurot.

Keskkriminaalpolitsei pidas eelmise aasta 3. aprillil kinni TLT juhatuse liikme Alar Urmi, bussiliiklusteenistuse direktori Andres Herkeli, bussiremonditöökodade juhi Hannes Erbseni ning bussiremonditöökodade asejuhi Jaanus Vingi.

Vinki kahtlustatakse altkäemaksu võtmises, ülejäänud kolme riigihangete nõuete rikkumises ja eelise andmises. Peale nende peeti kinni veel kolm inimest, kes on seotud TLT-le kaupade ja teenuste tarnimisega. Kriminaaluurimise all on TLT kasutatud busside hanked, mis kahtlustuse järgi on hanketingimuste ja korruptsiooni kaudu suunatud konkreetsetele firmadele.

Kalle Klandorf toob välja, et korruptsiooniennetuseks on kavas hakata linnaettevõtteid tsentraalselt auditeerima. „Tallinna linna organisatsioonis kehtib korruptsioonile nulltolerants. Meilt oodatakse ausust ja läbipaistvust ja reageerime vähimagi korruptsioonikahtluse puhul väga tõsiselt, pöördudes kohe politsei poole,“ sõnas Klandorf.

Tallinn on avanud korruptsioonivihje telefoni 6404002, kuhu helistades saab anonüümselt automaatvastajale teate jätta.