Kirja toon vastab Trumpi omapärasele lähenemisele diplomaatiale, eriti kui tegemist „kõvadest meestest” riigijuhtidega. Trump pakub Erdoğanile „hea tehingu väljatöötamist” ja ütleb „ärge olge loll”, vahendab CNN.

Siiski on kummaline näha USA presidenti sellist keelt kasutamas. USA meedias ja sotsiaalmeedias küsivad igatahes paljud, kas selline kiri on päriselt võimalik. Selgub, et on.

„Hea hr president:

Töötame välja hea tehingu! Te ei taha olla vastutav tuhandete inimeste tapmise eest ja mina ei taha olla vastutav Türgi majanduse hävitamise eest – ja seda ma teen. Ma olen juba andnud teile väikese proovi pastor Brunsoniga seoses.

Ma olen teinud kõvasti tööd mõnede teie probleemide lahendamiseks. Ärge vedage maailma alt. Te võite teha suurepärase tehingu. Kindral Mazlum on valmis teiega läbi rääkima ja ta on valmis tegema järeleandmisi, mida nad poleks minevikus iialgi teinud. Ma panen konfidentsiaalselt kaasa koopia tema kirjast mulle, mille ma just sain.

Ajalugu vaatab teie peale heatahtlikult, kui te selle asja õigesti ja humaanselt ära teete. Ta vaatab teie peale igavesti kui kuradi peale, kui häid asju ei juhtu. Ärge olge kõva mees. Ärge olge loll!

Ma helistan teile hiljem.”

Kiri on pärit 9. oktoobrist. Kolm päeva varem vestlesid Trump ja Erdoğan telefoni teel ja samal päeval algas Türgi sissetung Põhja-Süüriasse.

Eile kirjutas USA senati väliskomitee tippdemokraat Bob Menendez kirja välisminister Mike Pompeole, milles nõudis detaile Trumpi ja Erdoğani 6. oktoobri telefonivestluse kohta, võrreldes seda 25. juuli telefonivestlusega Trumpi ja Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi vahel, mis on ajendanud Trumpi tagandamisjuurdluse.

Trump ütles eile, et Türgi sissetungil Põhja-Süüriasse pole USA-ga mingit pistmist ning lisas, et USA endised liitlased kurdid „ei ole inglid”.

Samuti väitis Trump, et kurdide olukord on nüüd palju ohutum.

„Meie sõdurid ei ole ohus, nagu nad ei peakski olema, kui kaks riiki võitlevad maa pärast, millel pole meiega midagi tegemist. Ja kurdidel on nüüd palju ohutum. Kurdid oskavad võidelda ja nagu ma ütlesin, ei ole nad inglid,” lausus Trump Ovaalkabinetis kohtumisel Itaalia presidendi Sergio Mattarellaga.