Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi pole rahul sellega, et Valge Maja otsustas avalikustada tema telefonikõne USA riigipea Donald Trumpiga. Kõnega on kaasnenud suur skandaal, sest Trump soovitas selle käigus lähemalt uurida demokraatide presidendikandidaadiks pürgiva Joe Bideni poja äritegevust Ukrainas. 25. juulil peetud kõne on USA-s nüüd Trumpi tagandamisprotsessi keskne etteheide.

„Mulle tundub, et selliseid sõltumatute riikide juhtide vahel peetud vestlusi ei tohiks avalikustada," ütles Zelenskõi eile New Yorgis reporteritele, kus ta osales ÜRO peaassambleel. Zelenskõi ei vastanud küsimusele, kas Valge Maja oli talle oma kavatsustest eelnevalt teada andnud. Küll rõhutas ta kaks korda, et Trumpil on täiesti õigus ja nad on omavahel head sõbrad.

Ka kinnitas Zelenskõi, et keegi teda survestada ei suuda. Bidenit ja tema poega puudutav jutt oli vaid üks teema paljude hulgas, millest Zelenskõi teiste riikide juhtidega kõnelevat.

Enne vestluse üleskirjutise avaldamist teatas Trump Twitteris, et välisminister Mike Pompeo oli ukrainlastelt selleks loa saanud. „Nemad ei saa ka aru, milles asi on. Demokraadid on algatanud täieliku nõiajahi-pettuse," ütles Trump.

Ukraina õigusekspert Roman Martšenko kommenteeris eile uudisteagentuurile AP, et juhul kui Ukraina üleskirjutuse avaldamiseks siiski luba ei andnud, võib olla tegu Ukraina põhiseaduse rikkumisega, mis kaitseb suhtluse ja kõnede privaatsust.

Uudisteagentuur AP kirjutas ka, et kuigi USA poliitikas põhjustas juhtum furoori, ei domineerinud see Ukraina meedias ega ühiskonnas peateemade hulgas.

Zelenskõi väitis eile New Yorgis reporteritele, et pole Bidenite tegevuse üksikasjadega kursis. Lisaks üritas Ukraina president siluda Saksamaa ja Prantsusmaa osas väljendatud kriitikat, mille üleskirjutis paljastas. „Ma olen tänulik iga abi eest, mida Euroopa juhid nagu proua Merkel ja härra Macron meile osutavad," ütles ta. Trumpiga peetud kõne käigus oli ta väljendanud Nord Stream 2 suhtes kahtlusi.