“Eestil ei ole toimivat valitsust ja selle eest vastutab peaminister. Valitsuse ministrid ületavad võimupiire, ei pea seadusi ja reegleid millekski, sisuliselt sülitavad õigusriigi peale ja peaminister vaatab seda pealt ja ütleb, et kõik on hästi. Peaminister vastutab nii selle segaduse kui ka varasemate segaduste eest ja seetõttu otsustame avaldada umbusaldust peaminister Jüri Ratasele,” ütles Reformierakonna esimees Kaja Kallas.

"Jüri Ratas ütles juba ei tea mitmendat korda, et nende tegevus on lubamatu. Ometi nagu ikka tema puhul ei käi sõnad ja teod käsikäes – suu ütleb üht, aga tegu on see, et ta lubab sel juhtuda. Usalduskriis sisejulgeoleku valdkonnas kestab. Selle totaalse segaduse ja peataoleku eest vastutab peaminister," lisas Kallas sotsiaalmeedias.

"Poliitikat ei saa taandada tehnoloogiale, kui küsimus on räiges rünnakus õigusriigile. Peaministri kohus on seista selle eest, et riiki juhitakse väärikalt ja et Eesti tippametnikud (Vaher, Maasikas, Perling) ei satuks parteipoliitilise tagakiusamise alla. Jüri Ratas pole sellega hakkama saanud ja seetõttu ei sobi ta Eesti peaministriks," jätkas ta.

Reformierakonna kommunikatsioonijuht Kajar Kase lisas, et erakond hakkas koguma allkirju erakorralise koosoleku korraldamiseks. Neil tuleb kokku saada 21 allkirja, mis antakse tuleval nädalal juhatusele üles. "Me pole veel täpset päeva paika pannud, millal koosoleku korraldame," ütles Kase.

Riigikogu kodu- ja töökorra seaduse paragrahv 51 näeb ette, et erakorralise istungjärgu kutsub kokku riigikogu esimees presidendi, valitsuse või vähemalt viiendiku riigikogu koosseisu ettepanekul nende poolt taotletud ajal ja päevakorraga. Kuna reformierakonna liikmeid on parlamendis 34 ehk kolmandik, täidavad nad erakorralise koosoleku tingimusi.

Esimest korda selles valitsuses umbusaldati siseminister Mart Helmet riigikogus 3. juunil. Toona kukkus umbusaldamine läbi, kuna seda toetasid 46 saadikut, seega jäi viis häält puudu. Siis kritiseeriti EKRE retoorikat, Marti Kuusiku abikaasale helistamist väidetava perevägivalla osas, naiste alavääristamist, ajakirjanike ähvardamist, liitlassuhete rikkumist, mainekahju tekitamist, teadlikku valetamist, kriminaalmenetluse võimalike allikate ähvardamist.

Reformierakonna juhatus kogunes täna Türil peetud partei suvepäeval.