Videos tantsivad Eghert-Sören Nõmm ja Liisa Humonen Sixtina tantsu- ja modellikoolist, kes esitavad lisaks eestlaste lemmiktantsule kaerajaanile ka viimase kümne aasta kõige populaarsemaid tantsuliigutusi just internetimenu põhjal. Võiks lausa öelda, et need on kaasaegsed rahvatantsud.

Soulja Boy Dance

See tants pärineb Ameerika räppari Soulja Boy 2007. aasta loo “Crank That” videost. Artist mõtles tantsu spetsiaalselt välja muusikavideo tarbeks. Tänu artisti suurele veebipõhisele jälgijaskonnale sai see omaette fenomeniks.

Gangnam Style

Liikumine pärineb Korea artisti PSY 2012. aastal ilmunud muusikavideost, mida on tänaseks vaadatud miljardeid kordi, olles üks YouTube'is kõige vaadatumatest videotest läbi aegade. Viraalse menu saavutanud tantsuliigutust on järgi teinud nii ÜRO peasekretär Ban Ki-moon, kui ka toonane Briti peaminister David Cameron. Tants jäljendab ratsutamist, lasso keerutamist ja küljele galopeerimist.

Running Man

2016. aastal alustasid New Jersey noored Instagramis nn jooksva mehe väljakutset, mis kätkeb endas 90ndate poploo "My Boo" taktis sörkimise imiteerimist. See levis kulutulena ning tuhanded inimesed hakkasid sarnaseid videoid tegema. Tegelikult pärineb analoogne liigutus hoopis 80ndatest, mil artistid nagu Janet Jackson ja MC Hammer seda oma esinemistes kasutasid.

Whip/Nae Nae

See tants seostub peamiselt Ameerika räppari Silento 2015. aasta lauluga "Watch Me". Laulu populariseerimiseks loodi lausa spetsiaalne sotsiaalmeedia meeskond, andes tantsule internetis hoogu juurde. Tegelikult olid need liigutused juba mõnda aega varem videokeskkondades Vine ja YouTube liigelnud, ent tänu Silento hitile plahvatasid nad nii võimsalt, et sattusid muuhulgas ka toonase USA presidendi Barack Obama radarile.

Floss

See tantsusamm sai populaarseks 2017. aastal, kui koolipoiss Russell Horning esitas seda lauljatar Katy Perry taustatantsijana saates "Saturday Night Live". Poisi enda leiutatud liigutus sai nime selle järgi, et näeb välja nagu keegi kasutaks oma puusadel hiiglaslikku hambaniiti (floss - hambaid niidiga puhastama).

Dab

Pealtnäha näeb dab välja nagu keegi aevastaks oma kaenlaauku. Ent internetikeeli esindab see aastatel 2014-2015 sensatsiooniks kujunenud liigutus võitu ja mängulisust. Imelihtsa liigutuse põlvnemisloos pole üksmeelt. Enamasti peetakse tema allikaks USA linna Atlanta hip-hopi skenet, aga sarnast liigutust on tuvastatud ka Jaapani anime kangelaste seas. Seal tuntakse seda juba aastakümneid sentai nime all.

Hype/Shoot

Peamiselt kooliealise publiku seas sai see tants ikooniliseks 2018. aastal tänu videomängule Fortnite. See on inspireeritud BlocBoy JB loo “Shoot” muusikavideos esinevast tantsusammust. Muusik ise žestist niiväga sillas polnud - ta kaebas mängu tootja Epic Gamesi autoriõiguste rikkumise alusel kohtusse.

Ja loomulikult, vana hea:

Kaerajaan

Kaera-Jaani lugu on inspireeritud Kaera-Jaaniks hüütud külasepa koomilisest vahejuhtumist, kui ta käis 19. sajandil Ahjas mõisas tüdrukuid passimas. Tantsuna hakkas see üle Eesti populaarsust koguma 20. sajandi alguses.

Vaata lõbusat videot!