Meeleavaldajad olid olnud pealinna Hartumi väljakul sõjaväe peakorteri ees alates 6. aprillist ehk viis päeva enne seda, kui pärast 30-aastast võimulolekut kukutati Sudaani president Omar al-Bashir, vahendab BBC News.

Meeleavaldajate esindajad tegid sõjaväenõukoguga kokkuleppe kolmeaastases üleminekuperioodis, mis pidi lõppema valimistega, aga esmaspäeval hakati meeleavaldajaid jõuga väljakult minema ajama.

Paljud Hartumi elanikud süüdistasid vägivallas paramilitaarset üksust, mida nimetatakse Kiirtoetusjõududeks, varasema nimega Janjaweed, mis kogus kurikuulsust Darfuri konflikti ajal Lääne-Sudaanis, mis algas 2003. aastal.

Sõjaväenõukogu teatas seepeale, et valimised toimuvad üheksa kuu jooksul. Meeleavaldajad väitsid, et õiglaste valimiste korraldamiseks ja endise valitsusega seotud poliitilise võrgustiku lõhkumiseks on vaja pikemat perioodi.

Meeleavaldajad kutsusid ramadaani lõpu eid al-fitri islamipüha tähistama eile ja täna tänavatel trotsi märgiks sõjaväe vastu.

Eile näis aga suurem osa Hartumist olevat inimtühi. Videod näitasid tänavatel sõjaväekolonne, mis eemaldasid barrikaade ja tulistasid õhku.

Üks anonüümseks jäänud hartumlanna ütles BBC-le, et linnas valitseb hirm, sest räägitakse vägivalla levimisest. Naise sõnul nägi tema onu linnas kolme noore mehe hukkamist.

„Me elame nagu pantvangid, keegi ei saa välja minna,” ütles naine, lisades, et internet on blokeeritud.

Häiritud on ka lennud Hartumi.

Suurest hulgast raskelt relvastatud sõduritest teatati ka Sudaani suuruselt teises linnas Omdurmanis, mis asub Hartumist kohe üle Niiluse jõe.

Naine nimega Sulaima ütles BBC-le, et Hartum on täis Kiirtoetusjõudude sõdureid.

„Nad piiravad linnaosi ümber, nad ähvardavad inimesi. Nad kasutavad ka lahingumoona. Nad on igal pool. Me ei tunne end ohutult ja me ei usalda julgeolekujõude. See on täielik kaos,” ütles naine.

Sõjaväenõukogu juht, kindral Abdel Fattah al-Burhan ütles varem riigitelevisioonis, et nõukogu otsustas lõpetada meeleavaldajatega läbirääkimise, tühistas kõik varasemad kokkulepped ja valimised korraldatakse üheksa kuu jooksul.