Sudaani sõjavägi on kasvava rahvusvahelise hukkamõistu all vägivaldse rünnaku eest meeleavaldajate vastu pealinnas Hartumis, milles hukkus teadete kohaselt vähemalt 30 inimest, vahendab BBC News.

Sõjavägi ja meeleavaldajad olid varem kokku leppinud kolmeaastases üleminekuperioodis tsiviilvalitsemisele.

Sõjaväe Üleminekunõukogu, mis on valitsenud Sudaani pärast president Omar al-Bashiri kukutamist aprillis, ning demokraatiameelse liikumise läbirääkijad leppisid kokku ka uue administratsiooni struktuuris.

Sõjaväenõukogu juht, kindral Abdel Fattah al-Burhan ütles aga nüüd riigitelevisioonis, et nõukogu otsustas lõpetada läbirääkimised Vabaduse ja Muutuse Alliansiga ning tühistada seni kokkulepitu.

Burhan lisas, et üheksa kuu jooksul toimuvad valimised regionaalse ja rahvusvahelise kontrolli all.

Demokraatiameelse liikumise juhid, kes nõuavad, et riigi valitsemise võtaks üle tsiviilvalitsus, teatasid enne seda, et katkestavad kõik kontaktid sõjaväenõukoguga, ja kutsusid üles üldstreigile.

Peamises meeleavalduste paigas oli eile kuulda ägedat tulistamist. Meeleavaldajad olid olnud väljakul sõjaväe peakorteri ees alates 6. aprillist.

Sõjaväenõukogu väljendas televisioonis ette loetud avalduses kurbust selle üle, kuidas sündmused on eskaleerunud, ja teatas, et operatsiooni sihtmärgiks olid pahanduste tekitajad ja pisikurjategijad.