Valitsus otsustas täna sidevahendite teel peetud istungil taotleda riigikogu juhatuselt siseminister Mart Helme suhtes algatatud umbusaldusavalduse võimalikult kiiret arutamist ja palus umbusalduse avaldamise nõude arutamist riigikogu tänasel istungil.

Reformierakonna riigikogu fraktsioon lisas siseminister Mart Helme umbusaldusavalduse seletuskirja seadusrikkumise, mille siseminister koos rahandusministriga panid toime valimispäeval, kutsudes inimesi üles EKRE poolt hääletama.

“Umbusaldusdusavaldusel on praegu 45 allkirja — Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna saadikute ning Raimond Kaljulaidi omad. Suhtleme endiselt ka koalitsiooni esindajatega, et ka sealt toetust juurde saada,” ütles Reformierakonna riigikogu fraktsiooni juht Kaja Kallas päeval.

Kallas märkis, et erakonna fraktsioon lisas umbusaldusavalduse teksti ka agitatsioonikeelu rikkumise. “Ministri vastu, kes seadustesse ja eetikasse nii hoolimatult suhtub ei saa Eesti riigil olla mingit usaldust ja tegelikult peaks ta ise tagasi astuma. Kuna Mart Helme seda aga ei tee, soovime talle umbusaldust avaldada,” lõpetas Kallas.

Hiljem selgus, et umbusaldamist toetas koguni 46 saadikut ehk üks enam kui 45 allkirja. Sellest siiski ei piisanud, vastu oli 53 saadikut.