Alus eskorditi Kaliningradi kalasadamasse, teatas Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) Kaliningradi oblasti piirivalvevalitsuse pressiteenistus.

„Venemaa FSB Kaliningradi oblasti piirivalvevalitsuse rannikuvalve töötajad tegid 2019. aasta 10. mail Soome lipu all Läänemere akvatooriumis Vene Föderatsiooni majandusvööndis viibinud välisriigi kalalaeva Roxen kontrollimisel kindlaks, et nimetatud laev viis läbi vees elava bioloogilise ressursi püüdmist Venemaa seadusandlust rikkudes,” öeldakse teates.

Laeva pardalt leiti üle 7,5 tonni ebaseaduslikult püütud kala. Esialgsel hinnangul ületas kahju 49 miljonit rubla (675 000 eurot).

„Meie informatsiooni järgi on meeskond eestlased ja kaasas ei ole soomlasi,” ütles Soome Peterburi peakonsulaadi esindaja Sanna Orava ajalehele Helsingin Sanomat.

Soome peakonsulaat on olnud kontaktis Venemaa välisministeeriumi, piirivalve ja laeva esindajaga. Eesmärgiks on menetluse võimalikult kiire kulg ja laeva vabastamine koos lastiga võimalikult kiiresti.

Eesti välisministeeriumi poole pole Eesti kodanikud pöördunud.

"Välisministeerium on tihedas suhtluses Soome välisministeeriumiga ja Soome peakonsulaadiga Peterburis ning tegeleb jätkuvalt kõikide asjaolude täpsustamisega. Eesmärk on koostöös leida sündmusele kiire lahendus. Samuti oleme ühenduses laeva omanikufirma esindajatega, kellele on antud Eesti välisministeeriumi 24h hädaabinumber meeskonnale edastamiseks. Meile teadaolevalt on laeva meeskonnaga kõik korras ning välisministeerium on valmis pakkuma neile konsulaarabi," kommenteeris välisministeeriumi pressiesindaja Arno Vask.

Kalalaev Roxen kuulub ettevõttele Morobell OÜ. Ettevõtte on registreeritud Haapsallu ning on kalapüügiga tegelenud juba üle 20 aasta.