„Seoses Türgi ühemõttelise otsusega võtta vastu S-400 tarne on Türgi F-35-te operatsioonilise võimekuse toetamisega seotud tarned ja tegevus peatatud, kuna meie dialoog selle tähtsa teema üle Türgiga jätkub,” ütles Pentagoni esindaja, kolonelleitnant Mike Andrews CNN-ile.

„Me peame praegust olukorda meie F-35 partnerluses väga kahetsusväärseks, aga kaitseministeerium astub ettenägelikke samme, et kaitsta meie ühiseid investeeringuid, mis on tehtud meie kriitilisse tehnoloogiasse,” lisas Andrews.

„USA hoiatab jätkuvalt Türgit S-400 teatavaks tehtud soetamise negatiivsete tagajärgede eest. Me oleme aga selgelt öelnud, et S-400 omandamine ei ole kokkusobitatav F-35-ga ja Türgi jätkuv osalemine F-35 programmis on ohus,” teatas Andrews.

Türgi on osalenud F-35 arendamises pikka aega, aga USA sõjaväe- ja riigikaitseametnikud on ammu hoiatanud Türgit Vene õhutõrjesüsteemi ostmise tagajärgede eest, öeldes, et see ei ole kokkusobitatav NATO süsteemidega ning kujutab endast luureriski F-35-le.

Türgi piloodid harjutavad praegu F-35-ga lendamist Luke’i õhujõudude baasis Arizonas.

Mitmed Türgi ettevõtted on panustanud F-35 arendamisse ning neile on plaanitud roll ka lennukite hooldamises.

Lennuki tootja Lockheed Martini sõnul plaanib Türgi osta sada lennukit F-35A.

F-35 programmis osaleb praegu 12 riiki. Lennuki arendamises on osalenud USA, Türgi, Suurbritannia, Itaalia, Holland, Kanada, Austraalia, Taani ja Norra. Kõik need riigid peale Kanada, Taani ja Türgi on juba lennukeid saanud. Lennukeid on ostnud ka Iisrael, Jaapan ja Lõuna-Korea.

USA peamine mure on, et S-400, eriti kui see on ühendatud Türgi integreeritud õhukaitsesüsteemi, võib koguda tehnilisi andmeid F-35 võimekuste kohta ja see kriitiline informatsioon võidakse edasi anda Moskvale kas tahtlikult või tahtmatult Venemaal väljatöötatud süsteemi „tagaukse” kaudu.