Uus-Meremaa võimude sõnul andis Facebook seesuguse lubaduse pärast seda, kui 28-aastane Brenton Tarrant, kes tappis Christchurchi mošees poolsada inimest, tegi oma haiglaslikult veretööst sotsiaalvõrgustikku 17-minutilise otseülekande, vahendab uudistekanal BBC.

Kuigi Facebooki teatel vaatas otseülekannet reaalajas vähem kui 200 inimest, jõudis see sealt veel enne mahavõtmist paremäärmuslikku võrgustikku 8chan, misjärel seda jagati omakorda erinevatel lehtedel veel mitu miljonit korda. Teade ebasobiva vägivalda sisaldava originaalvideo kohta jõudis Facebookini 12 minutit pärast otseülekande lõppemist.

15. märtsi rünnaku järel oli Facebook oma lahenduste osas vait kui sukk, mistõttu Uus-Meremaa avalikkus hakkas sotsiaalvõrgustikku teravalt kritiseerima: riiklik andmekaitsevolinik saatis eelmisel nädalal Facebooki juhtkonnale suisa kirja, milles märkis, et „teie vaikus on solvang meie leinale“.

Täna teatas Facebook valmidusest otsida lahendusi.

„Tõepoolest, paljud teist küsisid rünnaku järel õigustatult, kuidas platvorme nagu Facebook sai kasutada seesuguse kohutava video jagamiseks... Ja oleme ka kuulnud tagasisidet, et peaksime tegema rohkem - ja oleme sellega päri,“ ütles Facebooki tegevjuht Sheryl Sandberg. „Asume kõigepealt uurima võimalusi piirata otseülekannete tegemise õigust näiteks kasutajatele, kellele on rikkumisi varasemast.“

Alles kolmapäeval teatas sotsiaalvõrgustik, et „keelab alates järgmisest nädalast igasuguse valge natsionalismi ja separatismi ülistamise, toetamise ja esitlemise oma platvormidel“ (Facebook omab ka Instagrami ja piirang hakkab kehtima ka seal -toim).

Otsingutulemused, kus inimene sisestab valge natsionalismiga seotud märksõnu, viivad otsija edaspidi hoopis gruppidesse, mis aitavad tal äärmuslikest ideedest lahti öelda.