Eile kohtusid Euroopa liberaalide katusorganisatsiooni ALDE juhid. ALDE-sse kuuluvad Eesti erakondadest nii Reformierakond kui Keskerakond.

Pärast kohtumist ütles Kallas Delfile, et Euroopa liberaalid on Eesti arengutest väga teadlikud. "Koosolnute põhiline mure puudutab populismi ja paremäärmusluse pealetungi. Küsimuse all oli, kuidas oma väljaütlemiste ja tegudega üle Euroopa nende põhimõtetega võidela. Loomulikult tuli sõsarparteidega jutuks see, mis praegu Eestsi toimub, sest see on üks paremäärmusulse pealetungi ilmingutest," märkis Kallas.

Tema sõnul sooviti ühest küljest talle valimiste võidu puhul õnne, aga teisest küljest päriti murelikult, mis Eestis praegu toimub - paremäärmuslased küll ei võitnud valimisi, aga samuti ALDE frakrtsiooni kuuluv Keskerakond on nad valitsusse kutsunud.

"Mina rääkisingi sellest, et räägime parempopulistide ja äärmuslaste esiletõusust, siis minu arvates me peaksime tegema koostööd, mitte nagu Eestis, kus koostöö asemel kutsutakse esimese asjana paremäärmusalsed ise valtisusse," rääkis Kallas.

Tegemist oli kohtumisega, kus viibisid vaid Euroopa liberaalsete erakondade ja europarlamendi delgatsioonide esimehed, samuti liberaalsetesse erakondades kuuluvad peaministrid, sealhulgas Jüri Ratas. Kallase sõnul ütlesid mitmed kohalolnud talle, et on asju ka Ratasega arutanud.

Kokku oli kohal mitukümmend inimest, kõrvalisi isikuid, isegi mitte erakonna nõunikke ega abisid sinna siiski ei lubatud.

Praeguse koalitsioonikõneluste seisuga on Kallas kursis niivõrd, kuivõrd seda meedias on kajastatud. Millises osas võiks praegu avaldatud kokkulepped sobida ka Reformierakonnale, millega aga seni väljakäidust nõustuda ei saa?

"Nõustuda saab ettevõtete erastamisega. Samuti ju ka sellega, et Euroopa Liidust ja NATO-st ei lahkuta. Aga iseasi on, kas küsimust neisse kuulumise kohta on üldse vaja püstitada. Tegelikult oleks küsimus pigem, kuidas NATO-t ja liitlassuhteid tugevdada," märkis Kallas. "Saab nõus olla, et asju ei lõhuta ära. Aga kui kõneluste tulemuseks on tõdemus, et kõik jääb samaks, siis milleks seda koalitsioonilepingut üldse vaja on? Selles mõttes ei saa sellisele kavale alla kirjutada, kus mingit sisu ega edasiviivat eesmärki pole," leidis ta.

Kindlasti oleks väljaöeldust Kallase hinnangul Reformierakonna jaoks vastuvõetamatu näiteks üliõpilaste Eestis viibimise reeglite karmistamine. Mart Helme põhjendas karmistamissoovi väitega, et ülikoolidesse võetakse kergekäeliselt raha teenimiseks inimesi, kelle tegelik tase ei vasta nõuetele. Üliõpilased jäävad aga õpingute abil Eestisse elama.

"Selle väite on õppejõud ümber lükanud," tõi Kallas välja. "Kui reegleid minnakse karmistama põhjendusega, mis on tegelikult ümber lükatud, siis see pole kindlasti õige," leidis ta.

Euroopa Parlamendis kuuluvad ALDE fraktsiooni nii Reformi- kui ka Keskerakonna saadikud.