Vabariiklaste juhid väljendasid oma toetust Trumpile Vabariiklaste Rahvuskomitee (RNC) talvisel kohtumisel sel nädalal New Mexico osariigis, vahendab ABC News.

Vabariiklaste Rahvuskomitee kiitis reedel heaks enneolematu lubaduse anda Trumpile „jagamatu toetus” enne, kui ta on erakonna ametlikuks kandidaadiks kinnitatud.

„Liikmed tahtsid lihtsalt rõhutada, alla joonida, esile tuua, et me oleme siin, sest tahame tagasi valida president Trumpi ja vabariiklased valimisnimekirja kogu ulatuses,” ütles RNC üleriiklik pressisekretär Cassie Smedile.

See samm võib toimida Trumpi võimaliku vabariiklasest konkurendi kandideerimast tõrjumisena.

„Ta on kõige kvalifitseeritum kandidaat mõlemas parteis, et jätkata Ameerika rahva teenimist,” ütles Smedile.

Siiski jätsid vabariiklased napilt kaalumata resolutsiooni, mis oleks toetanud Trumpi 2020. aasta presidendikandidaadina. Ei kaalutud ka konkureerivat resolutsiooni, mis oleks toetanud Trumpi uuesti kandidaadiks esitamist ja tagasivalimist.

2020. aasta vabariiklaste eelvalimiste ja kandidaadiks nimetamise protsess töötati välja 2016. aastal ning see lubab kaaluda väljakutsuja kandidaadiks esitamist, kui ta saab osariikides piisava toetuse.

Osariikide parteiorganisatsioonid, mis kehtestavad eelvalimisteks oma reeglid, võivad neid aga muuta, et konkurendi tekkimist ära hoida.

Näiteks Kansase vabariiklased on nende osariikide hulgas, mis kalduvad eelvalimisi ära jätma.