Sotsiaalmeedias levib üks tabel selle kohta, kuidas Evelyn Sepp ja Jüri Ratas annetasid mõlemad Keskerakonnale suuri summasid. Sepp tunnistas ETV saatele "Pealtnägija", et see polnud tema enda annetus, vaid raha tegelikku annetajat ta ei teadnud.


Küsimus on mõistagi selles, et kui Sepa annetused pole tema tehtud, siis kas Ratase omad on?

Keskerakonna pressiesindaja Andre Hanimägi kommenteeris, et Keskerakonnas on kokku lepitud ja jätkuvalt kehtiv praktika, et riigikogu liikmed, ministrid ning Tallinna linnajuhid annetavad erakonnale osa oma sissetulekust.

"Jüri Ratas on toetanud Keskerakonda üle kümne aasta nii linnapea, riigikogu aseesimehe kui peaministrina. 2006. aastal annetas toonane Tallinna linnapea Jüri Ratas eraisikuna Keskerakonnale 12 kuu jooksul kokku 41 840 krooni. Samamoodi näiteks 2007. aastal 35 370 krooni, 2008. aastal 50 376 krooni, 2009. aastal 64 672 krooni, 2010. aastal 83 460 krooni jne. 2017. aastal annetas Jüri Ratas Keskerakonnale 4080 eurot ehk 63 838 krooni. Seega ei eristu 2006. aasta tehtud annetuste osas," selgitas Hanimägi.

Ratas teatas, et tema mustas rahastamises ei osalenud. "Kui keegi on toonud kilekotiga sularaha, sealhulgas ka 2006, siis tuleb sellest anda korrakaitseorganitele teada. Ma ei ole osalenud nendes," kinnitab peaminister "Pealtnägijale". Ta kinnitas ka Delfile, et mingit võõra raha kantimist Keskerakonnale tema abil pole kunagi toimunud.

2006. aastal tabas Keskerakonda suurem parteilaste annetamise laine. Kui ühe 20 000 kroonise annetuse tegi Jüri Ratas 30. augustil, siis juba päev hiljem annetasid omalt poolt 20 000 eurot tema isa Rein Ratas ja Jüri Ratase linnavalitsuse abilinnapea Jaanus Mutli. Samasse ajaperioodi jääb veel hulk väiksemaid annetusi Keskerakonna poliitikutelt.

Keskerakondlaste suured sularahaannetused on tekitanud küsimusi varemgi. 2011. aastal kirjutas Delfi sellest, kuidas sel aastal ühteäkki hakkasid parteilased erakonnale suuri annetusi tegema. Tollal polnud Ratas annetajate seas, küll aga oli nende seas mitu tuntud Keskerakonna poliitikut, kes on ka praegu erakonnas tähtsatel kohtadel.

See on sama skeem, millest rääkis 2012. aastal endine reformierakondlane Silver Meikar. Tema rääkis tollal, et Reformierakonna tollane peasekretär Kristen Michal andis talle 2009-2010 115 000 krooni sularaha, mille Meikar kandis oma kontole ja kandis seejärel "annetusena" Reformierakonnale.

Meikari ülestunnistus vallandas tohutu skandaali Reformierakonna rahastamise asjus. Järgnes kriminaaluurimine ning 2012. aastal justiitsministri ametit pidanud Michal astus ametist tagasi. See skandaal on Michalit jälitanud siiani, takistades tal saamist Reformierakonna esimeheks. Ilma selle skandaalita oleks Michal ilmselt olnud üks tugevamaid kandidaate Andrus Ansipi asendajaks, kui viimane 2014. aastal peaministri ametist loobud.

Peale Reformierakonna rahastamisskandaali on poliitikute suuremahulisi annetusi oma erakonnale väheks jäänud.