„Kuigi oleme väike riik, saame Aafrikat toetada, jagades Eesti kogemust e-riigi ja küberjulgeoleku vallas ning näidates, et näeme oma silmapiirist kaugemale,“ selgitas president Kaljulaidi välisnõunik Lauri Kuusing. „Aafrika riikidel on suur potentsiaal tänu e-lahendustele muuta paremaks piiriülest koostööd, kasvatada majandusi ning jõuda arenguhüppeni. Sellest võidavad nii Eesti kui meie ärikogukond, kes on Aafrikaga koostööst väga huvitatud,“ ütles Kuusing.

Kolmapäeval on president Kersti Kaljulaid ametlikul visiidil Beninis, mis on Eesti riigipea esimene ametlik visiit Aafrikasse. President Kaljulaidi saadab Beninis riigikogu liige Mart Nutt ja äridelegatsioonis on kaasas mitmed Eesti tehnoloogiaettevõtted. Kohtumisel Benini presidendi Patrice Taloniga kirjutatakse Eesti ja Benini vahel alla koostöölepped IT-lahenduste kasutuselevõtuks ja e-lahenduste juurutamiseks Beninis.

Cybernetica andmevahetustehnoloogiate juhi Riho Kure sõnul on Aafrika turg ettevõtte jaoks strateegilise tähtsusega. „Beninis sõlmitav kokkulepe on tunnustus nii meile kui ka riikidevahelisele koostööle ning kinnitab rahvusvahelist usaldust meie tehnoloogiate vastu,“ sõnas Kurg.
Varasemalt on Cybernetica UXP-i tehnoloogiat rakendatud näiteks Namiibias, Nigeerias ja mujal. „Missioonikriitiliste e-riigi alussüsteemide eksport ei tähenda lihtsalt tehnoloogiatarnet, vaid usaldussuhte loomist osapoolte vahel. Hindame väga kõrgelt oma koostööd kohalike partneritega ning kõrgetasemelist toetust riigi poolt,“ lisas Kurg.

7. detsembril on president Kaljulaid töövisiidil Senegalis, kus kohtub riigipea Macky Salliga ning osaleb digi- ja küberümarlaual. Ka Senegalis saadab riigipead Eesti ettevõtjatest koosnev äridelegatsioon. 9. detsembril on riigipea töövisiidil Alžeerias, kus kohtub presidendi Abdelaziz Bouteflikaga ja peaministri Ahmed Ouyahiaga. Alžeerias kuulub ametlikku delegatsiooni ka maaeluminister Tarmo Tamm, kes allkirjastab valitsuste vahelise põllumajanduse ja kalanduse koostööd puudutava vastastikuse mõistmise memorandumi.

Riigipea jõuab tagasi Eestisse 10. detsembril.